marți, 23 septembrie 2014

OMV Petrom construieste la Boldesti-Scaeni un centru comunitar unic in Europa

- Centrul educational si vocational isi propune sprijinirea familiilor defavorizate din Boldesti-Scaeni (Prahova);
- Peste 300.000 de Euro alocati de OMV Petrom in perioada 2012-2015 pentru construirea centrului si activitatile educationale si de formare profesionala;
- Cladirea Centrului - proiectata sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa;
- Proiectul este desfasurat in parteneriat cu Centrul Rromilor Amare Rromentza, Habitat for Humanity Romania, Asociatia Centrul pentru Sustenabilitate in Mediul Construit (CSMC) si Primaria Boldesti-Scaeni;
- Sambata, 20 septembrie, voluntari OMV Petrom si Habitat for Humanity Romania au participat la lucrarile de constructie ale centrului.


OMV Petrom lanseaza un proiect unic de dezvoltare comunitara in localitatea Boldesti-Scaeni din judetul Prahova, oras in care compania desfasoara activitati operationale. Centrul educational si vocational se adreseaza, in principal, comunitatii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populatia orasului), dar si altor persoane defavorizate si va sprijini peste 500 de beneficiari de toate varstele carora le va oferi sansa la o viata decenta.

”Centrul educational si vocational din Boldesti-Scaeni este unic prin faptul ca tot ce se va intampla acolo are la baza principiile sustenabilitatii. Cladirea centrului este proiectata conform celor mai riguroase standarde in constructie si isi propune sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa. Programele educationale si de formare profesionala dezvoltate de partenerii de la Amare Rromentza sunt aplicate pe nevoile comunitatii si pe un dialog constant. Centrul este construit prin activitatea voluntarilor, sub atenta coordonare a celor de la Habitat for Humanity Romania. Centrul din Boldesti este expresia cea mai concreta a principiilor care stau la baza strategiei noastre de interventie comunitara.” declara Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.

OMV Petrom centru comunitar sustenabilitate Boldesti Scaeni
Proiectul urmareste cresterea nivelului de trai si educational al comunitatii de rromi prin imbunatatirea performantelor scolare, reducerea abandonului scolar si cresterea nivelului de implicare a parintilor. Membrii comunitatii vor beneficia de cursuri de formare profesionala in vederea cresterii oportunitatii gasirii unui loc de munca sau a dezvoltarii unei afaceri pe plan local.

Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, parteneri in cadrul proiectului, deruleaza din 2011 in Boldesti Scaeni activitati tip scoala dupa scoala, de educatie prescolara si interculturala pentru copii rromi si romani si activitati de consiliere si educatie parentala pentru parinti.

OMV Petrom centru comunitar sustenabilitate Boldesti Scaeni
„Experienta acumulata in toti acesti ani de activitate educationala in comunitatea din Boldesti Scaeni va putea fi valorificata cu succes in cadrul “Centrului de Resurse al Comunitatii Rrome Boldesti-Scaeni”. Centrul Rromilor “Amare Rromentza” isi propune sa puna in aplicare viziunea sa referitoare la educatia pentru identitate si stima de sine etnica, elemente pe care le consideram fundamentale pentru formarea copiilor si adultilor. “Iekh ciacio manus si ieck manus kai na lajavel peske darina - un cetatean responsabil este un om caruia nu ii este rusine de radacinile sale” declara Delia Grigore, Presedintele Centrului Rromilor “Amare Rromentza”.

Constructia cladirii beneficiaza de implicarea tinerilor arhitecti din Romania, a voluntarilor si a comunitatii locale si se realizeaza exclusiv prin contributia voluntarilor, sub coordonarea celor de la Habitat for Humanity Romania.

OMV Petrom centru comunitar sustenabilitate Boldesti Scaeni
„Habitat for Humanity Romania nu construieste doar case, construieste comunitati. Proiectul de la Boldesti Scaeni este un bun exemplu al modului in care intelegem revitalizarea comunitatii, concept prin care, in timp, se elimina locuirea saracacioasa. Stim foarte bine cum sa implicam localnicii in activitatile de constructie. Ei vin ca voluntari pe santierele noastre, capata incredere in proiect si, mai important, dezvolta sentimentul de apartenenta – stiu ca centrul le apartine si trebuie sa aiba grija de el pe viitor. Costurile de intretinere zero sunt un alt element extrem de important, de un real folos pentru o comunitate saraca.”, a declarat Mario DeMezzo, Director National Habitat for Humanity Romania.

Viitoarea cladire a centrului este realizata conform Passive House, un standard cunoscut la nivel international care urmareste pe langa factorul de eficienta energetica si provenienta materialelor folosite in constructie, independenta de apa sau politica ‚zero deseuri pe santier’ (reciclarea tuturor materialelor folosite). De exemplu, o constructie care se certifica Passive House trebuie sa consume maximum 25 kWh/mp/an, in timp ce o constructie obisnuita in Romania consuma peste 200 kWh/mp/an. in tot procesul de constructie, se utilizeaza produse provenite de la antreprenori si furnizori locali, cum ar fi lana pentru izolatia termica, nuiele impletite pentru piese de mobilier sau baloti de paie pentru umplerea structurii de lemn.

OMV Petrom centru comunitar sustenabilitate Boldesti Scaeni
”Sustenabilitatea a fost o valoare principala a proiectului inca de la inceput. Pe de o parte o sustenabilitate tehnica, referitoare la calitatea superioara a ambientului interior, a impactului minim asupra mediului si a compensarii energiei consumate sau a amprentei de carbon produse, iar pe de alta parte o sustenabilitate culturala si sociala: am ales materiale si tehnici locale (structura din lemn, umplutura din baloti de paie, tencuieli din lut, invelitoare din sindrila), care conlucreaza cu solutii inovatoare si tehnologii performante (fundatii pe suruburi metalice, tamplarii cu triplu vitraj, panouri solare) si am cooptat in echipa de executie persoane din comunitatea de rromi, pentru a se specializa in tehnicile constructive folosite.”, a declarat autorul proiectului, Arhitectul Adrian Pop, membru al echipei PRISPA, castigatoarea locului 2 pentru eficienta energetica la competitia Solar Decathlon Europe editia 2012 desfasurata la Madrid.

Cladirea centrului social de la Boldesti-Scaeni va beneficia de independenta totala fata de toate utilitatile disponibile in reteaua publica. De exemplu, apa folosita provine dintr-o fantana forata pe parcela care gazduieste constructia, iar apa de ploaie este colectata si refolosita. intreg necesarul de energie electrica si termica este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice si doua panouri solare termice. Desi energia electrica necesara e preluata din reteaua publica, cea produsa de panourile fotovoltaice este „injectata” inapoi in sistem, ceea ce generaza zero costuri. Mai mult, consumul anual al cladirii va fi mai mic decat cantitatea de energie produsa.

OMV Petrom centru comunitar sustenabilitate Boldesti Scaeni
Constructia centrului social face parte dintr-un proiect amplu, desfasurat de OMV Petrom intre 2012-2015, ce vizeaza sustinerea comunitatii rrome si a persoanelor dezavantajate din localitatea prahoveana Boldesti-Scaeni. Valoarea totala a investitiilor, realizate pe parcursul celor trei ani, este de peste 320.000 de euro. Partenerii OMV Petrom in acest proiect sunt Habitat for Humanity Romania, Asociatia Centrul Rromilor Amare Rromenza, Asociatia Centrul pentru Sustenabilitate in Mediul Construit si Primaria Orasului Boldesti-Scaieni.

OMV Petrom

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
In ultimii 9 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 5%.
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. Pana in prezent, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. „Tara lui Andrei” este principala platforma de implicare in comunitate.

Despre Habitat for Humanity Romania

Habitat for Humanity Romania este una dintre cele mai importante organizatii din Romania in domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume in care toti oamenii au posibilitatea sa locuiasca decent. Din 1996 construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Prin filialele sale din Beius, Cluj, Radauti, Comanesti, Cumpana si Craiova, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 16.000 de persoane sa aiba un loc decent in care sa traiasca, prin constructii de case si reabilitari, si alte 20.000 prin programele de preventie si raspuns la dezastre. La nivel international, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 800.000 de locuinte pentru 4 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg Globul.
Cladirea care va gazdui Centrul de la Boldesti-Scaieni este o constructie ecologica proiectata si construita sonform standardelor Living Building Challenge, considerat cel mai riguros standard international de certificare a constructiilor ecologice, respectiv standardul Passive House pentru cladiri cu consum foarte redus de energie.

Pentru mai multe detalii si informatii:
Departamentul Sustenabilitate Petrom: CSR.Office@petrom.com
Website: www.petrom.com / www.taraluiandrei.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu