miercuri, 20 mai 2015

Aleile din curte: pavajul din travertin, optiunea perfecta

Travertinul este o piatra naturala extrem de populara si de apreciata, gratie coloritului, rezistentei, durabilitatii, dar si esteticii sale, atribute care o recomanda atat la lucrarile de amenajare a exteriorului casei, dar si in interiorul acesteia. Daca ai bifat proiectul pentru amenajarea caminului tau si cauti idei pentru exterior, alege travertinul si vei crea, cu siguranta, un proiect ce va atrage atentia tuturor musafirilor.

Travertinul este o piatra cu o istorie bogata, ce merge pana in perioada antichitatii, a romanilor si a elenilor, cu urme palpabile si astazi, sub forma maretului Colosseum roman, dar si a Bazilicai Sf. Petru, doua dintre reperele arhitecturale care au fost construite cu travertin.

Utilizat astazi la scara larga in interiorul casei, putand fi intalnit in toate incaperile locuintei, unde ia forma pardoselilor, a blaturilor de bucatarie si de baie, semineelor, glafurilor etc., travertinul isi gaseste utilitatea si in exteriorul locuintelor unde poate fi folosit la placarea teraselor, dar mai ales sub forma de pavaje pentru piscine si alei.

Pavajul din travertin pentru aleile din curte: de ce?

piatraonline.ro pavaj travertin
Sursa foto: learn.builddirect.com
Exista o varietate destul de insemnata de pietre naturale din care poti alege pentru a-ti decora exteriorul casei si a-i oferi si o utilitate practica. Granitul este o optiune comuna pentru spatiile exterioare, fiind preferat cu precadere in zonele publice, cu trafic intens, gratie duritatii sale extrem de mari. Cu toate acestea, travertinul n-ar trebui ignorat in defavorarea granitului, dintr-o bogatie de motive.

Fiind un tip de piatra naturala, travertinul este, prin definitie, un material dur, rezistent la intemperii, trafic si degradarea inerenta trecerii timpului. De altfel, o piatra versatila, travertinul se transforma si capata „patina timpului” odata cu trecerea anilor, ceea ce nu se traduce prin pierderea esteticii initiale, ci prin obtinerea unui aspect nou, diferit, dar nu mai putin placut.

Varietatea cromatica este o alta calitate care face din travertin un rival redutabil al altor soiuri de piatra naturala, de la granit la marmura, ardezie, limestone si onix. Daca, in general, este disponibil intr-o nuanta de bej-galbui, travertinul poate fi gasit si in alte tonuri interesante, de la auriu la caramiziu, gri, arginitiu, ciocolatiu si chiar si multicolor.

Tuturor acestor atribute ce fac din travertin o alegere isteata pentru pavajul aleilor curtii unei locuinte li se alatura si altele, nu mai putin importante, de la absenta impactului negativ asupra mediului inconjurator la posibilitatea selectarii grosimilor preferate pentru pavele si montarea pe diferite suprafete (direct pe sol sau pe pat de nisip/pietris) in functie de rezultatul dorit.

Pavelele din travertin pentru alei: cum asiguri o lucrare durabila in curte

travertin piscina
Sursa: d1.vmfun.com
Indiferent de substratul pe care sunt montate, de forma, dimensiunea si grosimea lor si de modelul pe care il iau, pavelele de travertin care compun aleile ce strabat curtea casei trebuie instalate numai de echipe de profesionisti. Astfel, vei evita orice neplaceri ulterioare – travertinul este o piatra naturala dura si rezistenta, insa montarea gresita a pavelelor ii va grabi deteriorarea, iar costurile ulterioare ale reparatiilor ar putea fi mai mari decat economiile facute la alegerea echipei de specialisti.

Un aspect important la realizarea proiectului aleilor din curte din pavele de travertin este asigurarea unei pante pentru scurgerea apei care sa nu permita acumularea lichidului la nivelul acestora. Chiar daca travertinul este foarte rezistent si face fata cu brio umezelii, apa statuta poate dizloca substratul pe care sunt montate pavelele, le poate dezlipi etc. Cu alte cuvinte, distrugerile pot fi insemnate, iar costurile de reparatii, majore.

Un alt detaliu care poate face diferenta este sfatul pe care il primesti la alegerea substratului pentru aleile curtii: spre exemplu, un pat de nisip sau de beton impiedica dezvoltarea plantelor intre pavele. Daca iti doresti ca aleile sa isi pastreze aspectul initial, poti merge pe aceasta varianta.

travertin-noce-brushed-chiseled-piatraonline
Ca regula generala, este vitala intocmirea unui plan si al unei schite cat mai detaliate inainte de inceperea lucrarii care sa includa toate informatiile si aspectele potential problematice (cantitatea medie anuala de precipitatii in zona, spre exemplu, este unul dintre acestea) pentru evolutia aleilor din curte alcatuite din pavele de travertin, astfel incat sa te poti bucura vreme indelungata de privelistea dorita si de proiectul in care ai investit nu doar bani si timp, ci si dedicare.

Daca esti in cautarea materialelor din piatra naturala cu care sa iti amenajezi terasa sau gradina si vrei mai multe idei si recomandari, trimite detaliile proiectului tau specialistilor in piatra naturala de la www.piatraonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu