luni, 11 mai 2015

Decorul original al gradinii: 6 idei

Pentru a amenaja o gradina iesita din comun, trebuie in primul rand sa alegi o tema, un concept care sa iti placa. Ai multe variante: gradina japoneza uscata, sau cu un lac, gradina simetrica, de inspiratie italiana sau gradina rustica, cu elemente mediteraneene. Apoi, trebuie sa alegi materialele, iar pentru o resistenta indelungata, dar si pentru un aspect inedit, tendintele dicteaza folosirea materialelor naturale: piatra naturala (mozaicuri, bolovani, nisip decorativ) sau lemn. Iata cateva idei pentru decorul original al gradinii:

Gradina cu rau si cascade

Gradina cu rau si cascade, sursa realwooddecks.com
Sursa foto: realwooddecks.com
Susurul apei intr-o gradina are intotdeauna un efect relaxant. Insa un rau in miniatura, cu caderi de apa si maluri imbracate in piatra, se poate dovedi un adevarat miraj pentru gradina ta de vara. Construieste doua bazine colectoare pentru apa pluviala in doua capete opuse ale gradinii. Ideal ar fi ca terenul sa aiba o usoara panta, dar daca acest avantaj nu iti este dat de relief, poti chiar tu sa dai o inclinatie cursului de apa. Sapa o albie intre cele doua bazine si foloseste piatra naturala pentru a placa cursul apei. De-a lungul albiei ridica mai multe praguri pentru da forta si efect raului tau artificial.

Decor suplimentar

Pe marginea cursului de apa poti amplasa bolovani decorativi cu forme neregulate care sa lase impresia ca raul din gradina ta si-a sapat albia direct in piatra. Bolovanii decorativi Makedon https://www.piatraonline.ro/decor-de-gradina/decor-gradina-bolovani-makedon-kg sunt de efect intr-un astfel de decor original, roca lor lasand impresia unui canion in miniatura slefuit de fortele naturii.

Din loc in loc poti aseza ghivece si jardiniere din piatra naturala care sa adaposteasca plante iubitoare de mediu umed. Cu putin efort, muschiul de padure asezat pe piatra va ajunge sa imbrace si vasele de flori, mai ales daca acestea se gasesc intr-o portiune usor umbrita. Jardinierele caseta de la PIATRAONLINE https://www.piatraonline.ro/jardiniere-flori sunt realizate in forme si dimensiuni diferite, astfel incat poti alege cele mai potrivite vase pentru proiectul tau.

Gradina in trepte

In cazul in care terenul de langa casa ta are un relief mult prea accidentat pentru a-ti permite organizarea unei gradini clasice, foloseste-ti imaginatia si da viata unor gradini suspendate. Taie in sol diverse trepte care sa ajute la mentinerea unei cai de acces intre diferite zone ale gradinii.

Mozaic original

Mozaic pebbles alee gradina, sursa foto biddecor.com
Sursa: biddecor.com
Poti delimita diverse spatii in oaza ta de verdeata cu ajutorul unor materiale de constructii usor de procurat, prin proiecte de do-it-yourself simple si placute: poti de exemplu crea un mozaic din pebbles de diferite culori, in spirala sau intr-o alta forma, inventata de tine. Piatra se aplica cu un adeziv, iar mai multe detalii despre proces gasesti pe blogul PIATRAONLINE http://blog.piatraonline.ro/cum-faci-un-mozaic-din-pebbles/

Terasa in stil antic

Daca esti atras de impresionantele amenajari de inspiratie greceasca, poti crea o terasa in gradina, cu o pergola de lemn, sustinuta de coloane din acest stil. Daca adaugi cateva scaune si o masa in stilul dorit si ghivece masive, cu flori colorate, sau o perdea de plante cataratoare, vei ajunge la o atmosfera impresionanta.

Fantani inedite

fantani artezine sursa houzzz.com
Sursa foto: houzz.com
Prezenta apei este un element relaxant, in orice forma: fie ca ai destul spatiu incat sa amenajezi un mic lac, fie mergi pe varianta mai putin costisitoare, adica o fantana arteziana sau o cismea. Prezenta unei fantani arteziene in gradina va aduce un strop de atmosfera italiana, pe care ai putea sa o intaresti gandind tot spatiul pornind de la simetrie – alei care sa inconjoare fantana sau plante si flori aranjate “in oglinda”

Daca esti in cautarea materialelor din piatra naturala cu care sa iti amenajezi gradina si vrei mai multe idei si recomandari, trimite detaliile proiectului tau specialistilor in piatra naturala de la www.piatraonline.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu