marți, 23 august 2016

Fondator Bionic City: "In timp ce omenirea construieste sa dureze, natura construieste sa evolueze"


Melissa Sterry, fondatorul Bionic City, una dintre cele mai importante companii din Marea Britanie care exploreaza potentialul naturii in constructia oraselor din viitor, considera ca arhitectii trebuie sa lucreze alaturi de cercetatori si practicieni din diferite domenii pentru a realiza proiecte de impact pentru noile generatii, tinand cont de impactul naturii in viata cetatenilor.

Cunoscuta drept o autoritate mondiala de conducere in domeniul stiintei si tehnologiei, Melissa Sterry va fi speaker in cadrul celei de-a IV-a editii a evenimentului Architecture Conference&Expo ce va avea loc in 6 octombrie, la Cinema Florin Piersic din Cluj-Napoca. In cadrul Architecture Conference&Expo, aceasta va vorbi despre viitorul oraselor si modul in care natura poate influenta dezvoltarea si proiectarea oraselor, dar si despre cerintele pe care noile generatii le au si cum pot fi acestea indeplinite.

Libero Events: Cerintele noilor generatii in privinta arhitecturii au devenit din ce in ce mai variate. In opinia dumneavoastra, care sunt modalitatile prin care putem face fata acestor noi cerinte?

Melissa Sterry:
Cunostintele necesare dezvoltarii noilor solutii arhitecturale potrivite schimbarilor complexe si semnificative cu care se confrunta umanitatea necesita o profesie care sa caute dincolo de granitele sale traditionale pentru a gasi noi perspective, idei si expertiza. Din punct de vedere istoric, cei mai influenti si de impact arhitecti s-au uitat la varful descoperirilor, inovatiilor si inventiilor in stiinta si tehnologie, deasupra schimbarilor culturale, sociale si politice, pentru idei si inspiratie.

Astazi avem nevoie ca toti arhitectii sa tina pasul cu evolutiile si evenimentele la nivel mondial si sa lucreze alaturi de cercetatori si practicieni dintr-o gama larga de discipline, incluzand dar fara a se limita la stiintele vietii, prin mijloace care sa asigure faptul ca proiectele lor pot ajuta, nu impiedica oamenii si planeta.

Arhitecture Conference&Expo afis editia 2016

Ce exemple ne puteti da in acest sens?

Cele mai interesante si convingatoare concepte arhitecturale provin de la cercetatori si practicieni interdisciplinari, multi dintre ei avand o experienta profesionala care acopera mai multe domenii, avand cariere hibride care includ medicina si arhitectura sau stiintele vietii si design. Exemple in acest sens sunt Rachel Armstrong, Neri Oxman si Christian Kerrigan. O serie de personalitati proeminente in spatiul arhitectural, cum ar fi The Bartlett Bob Sheil, cer o regandire in domeniul arhitecturii si educatiei.

Bionic City intreaba „Cum poate natura sa proiecteze un oras?”. Cum ati ajuns la aceasta intrebare si de ce?

Melissa Sterry:
Inca din copilarie am fost fascinata de lumea naturala. In timpul adolescentei, mi-a captat interesul problema tot mai mare a degradarii mediului si a pierderii biodiversitatii, insa abia in 1995, am inceput sa inteleg legatura dintre biologie si design. Prima mea explorare a domeniului bio-design a fost in cadrul unui proiect de facultate in cel de-al doilea an de studiu, care a postulat biomateriale si materiale de alchimie ca fiind viitorul in design. De atunci, am inceput sa realizez ca sunt mai interesata de procesul de proiectare si productie decat de rezultatul sau, adica despre „realizare” mai presus de „realizat”.

Dupa finalizarea anilor de studii, am lucrat in domenii diferite precum cel digital, in timp ce deveneam din ce in ce mai preocupata de starea planetei, iar la varsta de 30 ani, mi-am centrat activitatea profesionala pe sustenabilitate, crearea unui think-thank de colaborare si a unui laborator de creatie.

Melissa Sterry Speaker Architecture 2016

Cercetarile voastre analizeaza orasele in cazul eventualelor pericole naturale. Cum se realizeaza acest lucru?

Melissa Sterry:
Investighez interactiunea sistematica dintre biotici si abiotici ca model, metafora si mediu pentru o mai buna elasticitate urbana. Cu alte cuvinte, analizez modul in care speciile de flora si fauna s-au adaptat unor perturbari naturale majore, cum ar fi incendiile, eruptiile vulcanice, inundatiile si sistemele de furtuna.

Munca mea incorporeaza principiile rezistentei eterogene a naturii bazate pe intelegerea faptului ca nu exista doua orase la fel care sa se confrunte cu exact aceleasi circumstante sociale si de mediu.

Cum poate natura reprezenta o sursa de inspiratie pentru viitoarele orase?

Melissa Sterry:
Pamantul este un laborator gigantic viu. In fiecare moment al zilei, viata este, in fapt, cercetarea si dezvoltarea unor noi solutii. De-a lungul timpului, intelegerea noastra despre cum, unde si de ce speciile din cadrul acestui laborator viu vor evolua se extinde. Suntem in mijlocul epocii de aur a descoperirii biologice – un tezaur de noi perspective care pot fi utilizate pentru a informa si a inspira ideile noastre, fie ele arhitecturale sau altfel.

Ce aspecte din cercetarea dumneavoastra arata faptul ca Bionic City se va extinde?

Melissa Sterry:
O calitate primordiala a Bionic City ar fi capacitatea cladirilor si a infrastructurii de a sesiza schimbarile de mediu. La sesizarea acestor schimbari de mediu si a celor sociale, cladirile ar raspunde in mod corespunzator. In acest sens, orasul ar cuprinde arhitectura in simbioza cu cetatenii, infrastructura, biota si abiota. Bionic City ar dispune de cladiri vizibil mai in masura sa evolueze, sa se adapteze schimbarilor de mediu si cele sociale.

Mai mult, in timp ce omenirea construieste sa dureze, natura construieste sa evolueze. Flora si fauna prezinta o gama larga de strategii de elasticitate, iar un lucru pe care toate il au in comun este ca evolueaza constant. Nu putem opri un pericol natural atunci cand se formeaza […], dar putem percepe pericolele naturale in mod diferit.

De exemplu, putem recunoaste potentialul in redistriburiea nutrientilor si a materialelor si putem proiecta scheme arhitecturale care sunt ciclice, create pentru a evolua in timp. In acest sens, concluziile cercetarii mele coincid cu tendintele largi in domeniul arhitecturii, incluzand constructia pentru dezasamblare si proiectarea de tip bucla-inchisa.

Companiile care au inteles importanta arhitecturii pentru comunitate si care sustin evenimentul Architecture Conference&Expo sunt:
Partener Principal: Alukonigstahl
Parteneri: Rockwool, Fakro, Reynaers, Rigips Saint Gobain, Record, Knauf Insulation, Brikston, Symmetrica, Evo Computers.
Supported by: Ordinul Arhitectilor din Romania, OAR Transilvania, OAR Timis, Chic Ville, EuroGSM, Impress.
Official Car: Pony Car Sharing

vineri, 12 august 2016

Arhitectura in 2016: Orasele concureaza cu inversunare in privinta experientelor culturale


Cerintele noilor generatii sunt tot mai variate in ceea ce priveste arhitectura oraselor, iar aceasta poate ajuta oamenii sa se simta bine in spatiile culturale si de munca. ”Orasele concureaza acum cu inversunare in privinta experientelor culturale si creeaza noutatile culturale, facandu-le dezirabile atat pentru a locui in ele, cat si pentru a le vizita. O multime de inovatii culturale au loc in afara cladirilor in felul in care noi utilizam spatiile, cu rol de scena pentru evenimente si experiente”, afirma Irena Bauman, fondatorul biroului de arhitectura Bauman Lyons Architects din Marea Britanie.

Alaturi de alti arhitecti de renume din tara si din strainatate, Irena Bauman va fi prezenta in calitate de speaker la cea de-a IV-a editie a evenimentului Architecture Conference&Expo ce reuneste peste 300 de arhitecti si furnizori de servicii sub tematica Renewing cities: Building environments for new generations, in 6 octombrie, la Cluj-Napoca.

Strategii de inovare arhitecturale a spatiului de munca, in atentia companiilor

In ultimii ani, si companiile au inceput sa investeasca tot mai mult in spatiile de munca pentru a le oferi angajatilor conditiile necesare indeplinirii fara stres a sarcinilor de lucru. Inovatia in arhitectura joaca un rol important in acest sens, potrivit Architizer.com, iar munca de birou poate fi transformata din una monotona, in una relaxanta deoarece modul in care spatiile de birouri sunt construite poate facilita adaptarea si starea de bine a angajatilor.

„Este necesar sa inovezi, deoarece tehnologia a creat noi forme de cultura si a schimbat asteptarile, aspiratiile si stilul nostru de viata. Dar, in acelasi timp, noi inca ne bucuram de lucruri fundamentale, cum ar fi compania cuiva, schimbul de experiente, intalnirea cu ceilalti – iar multe dintre facilitatile culturale existente au fost concepute pentru a fi posibile aceste lucruri si au multe sa ne invete”, declara Irena Bauman, recunoscuta pentru practica si cercetarea sa in domeniul arhitecturii, dar si pentru gandirea arhitecturala, ce faciliteaza adaptarea comunitatilor locale. Irena este profesor la Universitatea de Arhitectura Sheffield si director al platformei de cercetare Building Local Resilience, cu o vasta experienta in domeniul arhitecturii, in special in zona de adaptare si inovatie. Irena a finalizat recent un proiect de cercetare ce ar putea dezvolta noi strategii de adaptare la schimbarile climatice.

Irena Bauman speaker Architecture 2016

Cladirile de birouri verzi – noile tendinte ale mediului urban

Cladirile de birouri verzi reprezinta o noua tendinta a dezvoltatorilor imobiliari care investesc tot mai des in cladiri sustenabile, iar orasul Cluj-Napoca detine multe dintre aceste cladiri. Cladirea The Office din Cluj-Napoca este a doua cea mai verde cladire din Romania, dupa Floreasca Park din Bucuresti, potrivit BuildGreen Romania, unul dintre auditorii energetici si certificari verzi din Romania. Emilian Grigore, Director Suport Tehnic in cadrul ROCKWOOL BU va prezenta in cadrul evenimentului Architecture ce reprezinta Declaratia de mediu EPD si cum este corelata cu schemele de certificare verzi. Consultant cu experienta in stiinta constructiilor, eficientei energetice si durabilitatii, Emilian are o vasta experienta in mediul inconjurator, colaborand cu specialisti, experti in constructii, arhitecti si ingineri, concentrandu-se in ultimii patru ani, pe probleme de eficienta energetica si sustenabilitate.

Peste 15 speakeri de renume vor participa la Architecture Conference&Expo precum Attila Beer (Administrator Alukonigstahl), Melissa Sterry (Fondator Bionic City), Jan Kattein (Director Jan Kattein Architects), David Cash (Presedinte la Building Design Partnership), Eveline Petcu (Project Manager Gehl Architects), Benedek Jozsef (Profesor Babes-Bolyai University), Iulian Padurariu (CEO Pony Car Sharing), Adina Moldan (Independent Researcher Atelier Moldan) evenimentul fiind moderat de Serban Tiganas (Presedinte Dico si Tiganas). Attila Beer, administrator Alukonigstahl Romania, are o experienta de peste 20 de ani in domeniul arhitecturii, activand pe piata tamplariei din aluminiu. Din 1993 s-a angajat la Alukonigstahl, unde a fost initial responsabil cu vanzarile companiei in Romania, iar din 2001 ocupa functia de administrator, fiind responsabil cu dezvoltarea constanta a acesteia.

Old Stables - proiect Bauman Architects

Arhitectii premiati in cadrul Architecture Conference&Expo

Impactul tehnologiei in arhitectura, transportul public urban, cladirile verzi, siguranta in arhitectura sau spatiile publice si rezidentiale sunt doar cateva dintre temele de discutie abordate in cadrul Architecture Conference&Expo din 6 octombrie, prin prezentari si dezbateri.

In acord cu tematica editiei, organizatorii Libero Events realizeaza un studiu pe tema Siguranta prin arhitectura, ce urmareste sa analizeze perceptia cetatenilor asupra sigurantei in spatiul public, referindu-se atat la actele de violenta fizica, cat si intelectuala. Sondajul poate fi completat aici, iar rezultatele vor fi prezentate in cadrul evenimentului.

Noutatea editiei din acest an o reprezinta Gala Premiilor Architecture Conference&Expo, unde activitatea si proiectele realizate de-a lungul timpului de catre arhitecti, asociatii si birouri de arhitectura, vor fi premiate. Inscrierile in cadrul competitiei de proiecte se realizeaza pe site-ul oficial al evenimentului http://www.architectureconf.ro.

Companiile care au inteles importanta arhitecturii pentru comunitate si care sustin acest eveniment sunt:

Partener Principal: Alukonigstahl
Parteneri: Rockwool, Fakro, Ordinul Arhitectilor din Romania, Rigips Saint Gobain, Record, Knauf Insulation, Brikston, Symmetrica, Evo Computers, Chic Ville, EuroGSM, Impress.
Official Car: Pony Car Sharing