joi, 31 ianuarie 2013

Inceput de an in imobiliare: Anuntarea programului „Noua Casa” umple piata de apartamente vechi

Proprietarii apartamentelor vechi din Capitala par sa fi reactionat imediat la anuntarea programului „Noua Casa”: de teama sa nu ramana cu locuintele nevandute o data cu intrarea in vigoare a viitorului program guvernamental, cei care detin apartamente vechi au umplut in ianuarie piata de oferte. In prima luna a lui 2013, oferta de apartamente vechi scoase pentru prima oara la vanzare este cu 12% mai bogata fata de inceputul lui 2012 si depaseste de peste doua ori oferta din decembrie 2012, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro.

Intentiile de transformare a programului „Prima Casa” in „Noua Casa” nu par sa aiba insa momentan o influenta directa si asupra preturilor solicitate de proprietari. In conditiile unei piete care da semne de stabilizare, preturile medii din ianuarie 2013 au inregistrat variatii atat pozitive cat si negative, comparativ cu finalul anului 2012. Totul insa intr-o marja de +/-3%.

Astfel, daca pe segmentul garsonierelor si apartamentelor de patru camere preturile medii s-au apreciat usor, unitatile de doua si trei camere au preturi de strigare mai mici fata de luna decembrie a anului trecut.

Evolutia preturilor

In conditiile in care la sfarsitul anului 2012 statisticile indicau cea mai accentuata depreciere de pret pe segmentul garsonierelor intr-un interval de 12 luni, acest tip de unitati incearca, la inceput de 2013, sa recupereze terenul pierdut. Pretul mediu solicitat de proprietari pentru o garsoniera s-a apropiat in ianuarie de 34.800 euro, in crestere cu 2% fata de luna decembrie a anului trecut. Raportat la aceeasi perioada a anului, observam ca pretul mediu a inregistrat in ultimii doi ani aceeasi depreciere: -7%, de la aproximativ 37.500 euro.

Apartamentele de doua camere, cele mai numeroase din piata, au cunoscut o scadere usoara a pretului atat pe interval de 30 de zile, cat si pe interval de 12 luni. Proprietarii bucuresteni cer in medie la final de ianuarie aproximativ 53.250 euro, cu 3% mai putin fata de luna decembrie a anului trecut, dar si in scadere de 8% comparativ cu inceputul lui 2012, cand pretul mediu trecea de 57.700 euro.
Proprietarii apartamentelor de trei camere par sa fi renuntat cel mai mult la pretentii intr-un interval de un an. Daca in ianuarie 2012, pretul de strigare pe acest tip de unitati pornea in medie in Capitala de la 80.660 euro, la inceputul lui 2013, acesta ajunge la 73.300 euro, inregistrandu-se astfel o variatie de -9%, echivalentul a peste 7.000 euro. O depreciere pe acest segment observam si raportat la ultimele 30 de zile, scaderea fiind insa de aceasta data de numai 2%, de la 74.860 euro.

In cazul apartamentelor de patru camere, preturile medii de la final de ianuarie pornesc de la aproximativ 97.500 euro, in usoara crestere raportat la finalul anului trecut, cand pretul mediu pe acest segment era de sub 96.400 euro, echivalentul unei variatii de +1%. Cei care detineau astfel de apartamente la vanzare in urma cu exact un an insa plecau de la un pret de strigare cu 6% mai mare fata de cel actual, respectiv de la 103.500 euro.

Variatie pret 2013

pret mediu 2013
Numarul de oferte

Caracterizata in mod normal de un numar redus de oferte nou aparute pe piata, luna ianuarie 2013 pare sa fi iesit din tipare. Posibila inlocuire a programului „Prima Casa” cu „Noua Casa” i-a facut pe proprietarii apartamentelor vechi sa scoata la vanzare la inceput de an un total de peste 2.050 de oferte noi, ajungand astfel la un nivel similar aceleiasi perioade din 2007 si cu 12-15% mai ridicat decat in 2011-2012.

Cei interesati de achizitionarea unui apartament de doua camere au avut la dispozitie in ianuarie anul acesta 845 de oferte aparute pentru prima oara pe piata, cel mai ridicat nivel pentru aceasta perioada din 2008 incoace. Comparativ cu ianuarie 2012, oferta este cu 10% mai mare si trece de +29% fata de ianuarie 2010, de exemplu.

Oferta pe segmentul unitatilor de 3 camere s-a imbogatit la inceput de an cu 626 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare, un portofoliu cu 23% mai bogat fata de luna ianuarie a anului trecut, dar si dublu comparativ cu luna decembrie 2012, conform datelor Anunturiparticulari.ro. In cazul garsonierelor, proprietarii au scos la vanzare la inceput de 2013 aproape 400 de unitati, o oferta mai bogata cu 20 de unitati in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, dar si cu peste 200 mai multe in comparatie cu finalul anului 2012.

Statisticile indica o apreciere a ofertei inclusiv pe segmentul unitatilor de patru camere. In contextul in care in decembrie 2012 pe piata intrau 80 de oferte noi de apartamente de patru camere, in ianuarie 2013 oferta se imbogatea cu 189 de apartamente scoase pentru prima oara la vanzare. Nivelul este si cu 11% mai ridicat raportat la aceeasi perioada a anului trecut.

numar apartamente scoase pe piata
Evolutie

Daca programul „Prima Casa” a reprezentat din 2009 incoace un motor care a sustinut piata apartamentelor vechi, perioada pana la demararea programului destinat exclusiv achizitiei de apartamente noi este pentru proprietarii din piata veche o ultima oportunitate de vanzare cu un credit garantat de stat. Cel mai probabil, acestia nu vor modifica preturile considerabil si, chiar si dupa lansarea operativa a „Noua Casa”, inainte de a scadea pretul de strigare, vor astepta sa vada gradul in care se va modifica cererea si daca bancile vor propune noi produse de creditare pentru piata veche.

Despre Anunturiparticulari.ro:

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Agentie.NET detine metodologia necesara pentru verificarea tuturor ofertelor imobiliare ce apar pe piata. Fiecare oferta imobiliara care apare in Bucuresti este verificata de catre operatorii Agentie.NET.

luni, 28 ianuarie 2013

Franke sarbatoreste „Ziua Clatitelor” pe data de 2 februarie 2013 cu o distributie de exceptie: Aurelian Temisan, Bogdan Stanoevici, Lucian Ghimisi, Marius Gilea si Maria Buza

Franke, lider mondial in productia de sisteme de bucatarie, vine in intampinarea spectatorilor piesei de teatru „Boeing Boeing” cu o surpriza, oferind in pauza dintre reprezentatii un spectacol culinar de exceptie alaturi de criticul de gastronomie Dan-Silviu Boerescu cunoscut sub numele de Bucatarescu.

Evenimentul va avea loc pe data de 2 februarie 2013. Aceasta data reprezinta in Franta ziua „La Chandeleur”, zi dedicata clatitelor gratie obiceiului pastrat de francezi de a oferi oaspetilor deliciosul desert.

Franke, sponsor al piesei de teatru „Boeing Boeing”, vrea sa le ofere spectatorilor o surpriza placuta si il invita pe Bucatarescu sa-si arate maiestria in domeniul gastronomic prin prepararea a opt tipuri diferite de clatite utilizand sistemele de bucatarie puse la dispozitie de Franke.

Piesa „Boeing Boeing”, a avut premiera la Paris in anul 1960, urmand apoi sa fie pusa in scena la Londra si New York. A fost, de asemenea, ecranizata pentru marele ecran cu Tony Curtis si Jerry Lewis in rolurile principale, iar in 1991 a intrat in The Guinness Book of Records ca piesa frantuzeasca de teatru cu cele mai multe puneri in scena.

In Romania, piesa sustinuta de Franke are o distributie ce cuprinde nume sonore precum Aurelian Temisan, Bogdan Stanoevici, Lucian Ghimisi, Marius Gilea si Maria Buza, iar printre membrii echipei artistice se regasesc Serban Pui, Irina Margareta Nistor si Adina Buzatu.

Bucatarescu va invita si actorii piesei de teatru “Boeing Boeing” sa participe la acest show culinar, astfel acestia vor delecta publicul nu doar cu talentul actoricesc ci si cu indemanarea in prepararea clatitelor.

Dan-Silviu Boerescu cunoscut sub numele de Bucatarescu este realizatorul site-ului de lifestyle culinar bucatarescu.ro. A publicat peste 20 volume, printre care 10 de literatura gastronomica si vinuri, fiind distins cu Premiul Special la Gourmand World Cookbook Awards 2010, Paris. De asemenea, este singurul roman membru concomitant al celor doua confrerii europene de specialitate: Cavalerii Vinului (Ordo Equestris Vini Europae) si Chaine des Rotisseurs (dedicata gastronomiei).

Despre Franke Romania

Franke Romania este parte a diviziei Kitchen Systems Group a corporatiei multinationale Franke Artemis si activeaza pe piata locala din anul 1998 fiind lider pe piata autohtona de echipamente incorporabile pentru bucatarii destinate uzului casnic. Compania apartine 100% concernului Franke Artemis. In prezent, compania numara 30 de angajati si detine in portofoliu peste 1.500 de produse diferite.
Sistemele Franke de bucatarie includ toate echipamentele necesare unei bucatarii: chiuveta, bateria, plita, hota, cuptorul, masina de spalat vase, combina frigorifica, cuptorul cu microunde, masina de spalat rufe si alte accesorii. Oferta de sisteme din inox (satinat, dekor si microdekor), este completata de sistemele colorate (cele de fragranite: avena, ardesia, sahara, grafite, alluminio, bianco) apreciate de consumatorii din Romania. Produsele comercializate de companie sunt produse in proportie de 95% in Italia, iar restul sunt importate din Scotia, Germania si Elvetia. Franke Romania desfasoara activitati de export in Moldova.

BASF aloca 30 de miliarde de Euro pentru investitii pana in 2020

Odata cu implementarea strategiei “We create chemistry” (”Noi cream chimie”), BASF, lider mondial in domeniul chimic, isi extinde si bugetul pentru investitii. In perioada 2011-2020, BASF intentioneaza sa investeasca aproximativ 30 de miliarde de euro in proiecte noi la nivel global, in special in noi facilitati de productie.

”Vrem sa folosim acesti bani cat mai eficient posibil”, a declarat Dr. Volker Knabe, Director al Diviziei Inginerie & Mentenanta. Impreuna cu alte departamente, divizia Inginierie & Mentenanta a analizat cu atentie procesul de constructie al fabricilor si a dezvoltat o serie de masuri pentru a-l face mai competitiv.

Standarde ajustate si utilizarea pietelor globale

Mai multe divizii de Inginerie & Mentenanta lucreaza in echipe globale pentru a dezvolta constant standardele BASF in ceea ce priveste echipamentele. Noile standarde simplifica procesele globale de achizitii si permit stabilirea mai rapida a retelelor de furnizori, in special pentru pietele asiatice aflate in crestere. In plus, departamentul de Achizitii incearca sa evite acele situatii in care BASF este nevoita sa se limiteze la un singur furnizor. In schimb, departamentul propune furnizori alternativi, astfel incat procesul de selectie sa fie cat mai competitiv.

Mai multi parteneri de proiect si experti delegati

Pentru a gestiona numeroasele proiecte de investitii din intreaga lume, BASF se bazeaza pe o retea vasta de parteneri in fiecare regiune. In perioadele foarte aglomerate, acestia se pot ocupa de sarcinile de baza sau de detaliile de planificare a liniilor de productie. Compania isi extinde, de asemenea, echipele de Inginerie si de Achizitii tehnice din fiecare regiune pentru a fi mai aproape de fiecare piata, de clienti si de furnizori.

Mai putine deseuri in procesul de productie

BASF face eforturi continue pentru a-si simplifica si a-si imbunatati procedurile de productie. Procedurile care genereaza mai putine deseuri sau niveluri reduse de emisii protejeaza mediul si duc la reduceri de costuri. Pentru aceasta, BASF implica expertii din acest domeniu inca de la inceput in procesul de planificare a unei noi facilitati de productie, reducand astfel costurile ulterioare cu filtrele pentru emisii si cu salubrizarea.

DESPRE BASF

BASF este lider mondial in domeniul chimic: The Chemical Company. Portofoliul sau cuprinde o gama larga de produse, de la substante chimice de baza, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante si produse pentru protectia plantelor, pana la petrol si gaze. Combinam succesul economic, responsabilitatea sociala si protectia mediului. Cu ajutorul stiintei si al inovatiei, ne ajutam clientii din aproape toate industriile sa faca fata cerintelor curente si viitoare ale societatii. Produsele si sistemele noastre de solutii contribuie la conservarea resurselor, asigurarea unei nutritii sanatoase si imbunatatirea calitatii vietii. Am rezumat aceasta contributie in obiectivul nostru global: Cream chimie pentru un viitor sustenabil. In 2011 BASF a realizat vanzari de peste 73.5 miliarde de euro si avea mai mult de 111.000 de angajati la sfarsitul anului. Actiunile BASF sunt listate la bursele de marfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (AN). Informatii suplimentare sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com

UTICAM 2013 – cel mai mare targ de utilaje si camioane pentru constructii isi deschide portile in luna martie

Cea de-a doua editie Uticam, targ international de utilaje si camioane pentru constructii, va avea loc in perioada 27 – 31 martie, la Romaero Baneasa, Bucuresti. Acesta se va desfasura pe o suprafata de 25 000 de mp si va prezenta, timp de 5 zile, utilaje de constructii, tehnologii avansate, camioane performante si oferte speciale valabile doar pe perioada targului.

Evenimentul, aflat anul acesta la cea de-a doua editie, isi propune sa depaseasca succesul de anul trecut, cand cei mai mari distribuitori de utilaje din Romania au prezentat ultimele noutati in cadrul Uticam. Astfel, evenimentul isi deschide portile catre Europa si devine international, expozanti din Spania si Grecia manifestandu-si deja interesul pentru participare.

In sectorul utilajelor si camioanelor de constructii, evenimentul este o premiera in Romania. Nici un alt eveniment de pana acum, dedicat utilajelor si camioanelor pentru constructii, nu a avut o suprafata de desfasurare atat de mare. Sunt asteptati peste 50 de expozanti care sa prezinte publicului aproximativ 400 de modele de utilaje si camioane destinate constructiilor. Mai mult de 70% din utilajele care vor fi prezentate in cadrul Uticam, sunt echipamente nou lansate, iar evenimentul este prima ocazie cand acestea pot fi admirate de publicul larg.

“Acum un an am pornit la drum in crearea unui targ unic in Romania, specializat pe utilaje si camioane pentru constructii. Am reusit sa aducem impreuna cei mai importanti distribuitori de utilaje si camioane. Succesul de care s-a bucurat evenimentul – 45 de expozanti, peste 200 de utilaje prezentate, peste 3000 de vizitatori prezenti in cele 5 zile de targ – ne-a determinat sa facem din acest eveniment, unul anual” a declarat Bogdan Craiciu, director Uticam. Pe parcursul celor 5 zile de Uticam, expozantii vor face demonstratii cu utilajele si vor prezenta in cadrul workshopurilor, cele mai noi produse prezente pe piata.

Uticam 2013
Programul workshopurilor va fi disponibil incepand cu luna martie.

Pentru mai multe informatii legate de eveniment va invitam sa vizitati www.uticam.ro sau sa contactati organizatorii.
Date de contact Carmen Nechita, PR Manager Uticam, carmen@uticam.ro sau telefon, 0720 534 084.

Evenimentul se desfasoara cu sprijinul ADUC, asociatia distribuitorilor de utilaje pentru constructii.

sâmbătă, 26 ianuarie 2013

Cleaning Show 2013 – unica expozitie din Romania dedicata curateniei profesionale

Editia a IV-a - Romexpo, Pavilionul C6 | 9 – 12 aprilie 2013

Euroexpo si Romexpo lanseaza cea de-a patra editie a Cleaning Show, expozitie unica in industria de curatenie profesionala din Romania si eveniment apreciat international prin participarea straina semnificativa. Targul se va desfasura in perioada 9 – 12 aprilie, in Pavilionul C6 al Centrului Expozitional Romexpo.

Cleaning Show reuneste cei mai importanti producatori si distribuitori de echipamente, consumabile si produse pentru curatenia profesionala, precum si furnizori de servicii din acest domeniu. Vor avea loc lansari si prezentari ale echipamentelor si tehnologiilor avansate, iar eficienta exponatelor va putea fi analizata atent de vizitatori, in cadrul unor concursuri spectaculoase.

Vizitatorii din acest domeniu fac parte din importante firme de facility management, hoteluri, hypermarket-uri, clinici etc., care vad in acest eveniment o oportunitate unica de noi achizitii in cele mai bune conditii.

Targul faciliteaza incheierea unor contracte insemnate intre expozanti si vizitatorii specialisti (importante firme de facility management, hoteluri, hypermarket-uri, clinici etc.) care vad in acest eveniment o oportunitate importanta de achizitie in cele mai bune conditii.

Cleaning Show Demo Area
Cleaning Show a evoluat de la an la an, ajungand sa inregistreze in 2012: cinci tari participante (Romania, Italia, Polonia, Spania, Anglia), mii de vizitatori specialisti, indeplinirea obiectivelor si satisfactia participarii, fiind doar cativa dintre indicatorii care cresc cu fiecare editie.

In plus, ca in fiecare an, expozitia este gazda unor conferinte si seminarii tematice, sustinute de specialisti din strainatate, care vin sa contribuie prin experienta profesionala la consolidarea industriei.

Cleaning Show Karcher
Cleaning Show si-a propus sa cucereasca industria internationala si sa se reinventeze, evoluand de la an la an. Evenimentul din acest an se va desfasura in paralel cu alte doua expozitii importante: ROMMEDICA si ROMENVIROTEC.

Companiile se pot inscrie la eveniment pana la data de 8 martie 2013. Mai multe detalii, pe www.cleaningshow.ro

luni, 7 ianuarie 2013

Proprietarii nu renunta usor: Preturile la apartamente au scazut cu maxim 5% in 12 luni

Perioada de criza imobiliara acuta din 2008-2009 cand asistam la devalorizari si de peste 30% ale apartamentelor intr-un interval de numai un an pare sa fi fost depasita, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro. In 2012, proprietarii de apartamente nu au mai fost dispusi sa renunte la pretentii, scaderile in acest an fiind de cel mult 5% in cazul unitatilor vechi scoase la vanzare in Capitala.

Desi anul care tocmai s-a incheiat a fost marcat uneori si de noi recorduri negative in ceea ce priveste preturile medii solicitate de proprietari, scaderile pe interval de un an se traduc in diferente de cel mult 2.000 euro/ unitate. In plus, evolutia preturilor de la luna la luna in ultimul trimestru al lui 2012 ne indica stagnari si chiar cresteri de pret la anumite tipuri de unitati.

In ceea ce priveste oferta imobiliara disponibila pe piata, aceasta s-a imbogatit in 2012 cu peste 10.000 de apartamente de doua camere scoase pentru prima oara la vanzare de proprietari. Oferta la acest tip de unitati este, de altfel, cea mai abundenta, reprezentand aproape jumatate din oferta totala disponibila pe piata.

Evolutia preturilor
Piata apartamentelor vechi din Capitala a incheiat anul 2012 cu o scadere usoara, normala pe o piata in reasezare, comparativ cu luna decembrie 2011.

Garsonierele sunt tipurile de unitati care au inregistrat cea mai mare depreciere a pretului pe interval de 12 luni, acestea devalorizandu-se, in medie, cu 5%. Pretul mediu solicitat de proprietari pentru acest tip de unitate a ajuns astfel in decembrie 2012 la putin peste 34.000 euro, in scadere de la 36.000 euro, cat era in urma cu exact un an.

Apartamentele de doua camere au scazut si ele pe un interval de 12 luni de la putin peste 57.000 euro, in decembrie 2011, la 54.800 euro, in decembrie 2012, echivalentul a -4%. Anul 2012 s-a incheiat pentru apartamentele de trei camere cu o scadere usoara sub pragul de 75.000 euro, pretul mediu actual variind cu -2% comparativ cu finalul anului 2011, de la 76.500 euro.

Unitatile de patru camere au scazut usor, cu doar 1% pe un interval de 12 luni, dar evolutia ultimei luni ne indica o apreciere medie de 5% pe acest segment. Daca in luna decembrie 2011, proprietarii solicitau aproximativ 97.300 euro, in luna recent incheiata, pretul mediu ajunsese la aproape 96.400 euro.

Variatie pret vanzari 2012
Pret Mediu Euro Vanzari 2012
Numarul de oferte
Anul 2012 a fost pentru cei interesati de achizitionarea unei locuinte in Capitala unul dintre cei mai bogati ani in materie de oferte nou aparute pe piata. Proprietarii au scos la vanzare in anul recent incheiat aproape 25.300 de unitati, in crestere ușoara fata de 2011.

Apartamentele cu doua camere domina topul in materie de oferte, acest segment trecand de pragul de 10.000 de unitati scoase la vanzare in 2012. Nivelul este similar cu anul 2011 cand si atunci oferta depasea usor 10.000 de apartamente.

In cazul unitatilor de 3 camere, raportul Anunturiparticulari.ro consemneaza un total de 7.700 apartamente scoase pentru prima oara pe piata de proprietari in 2012. Observam pe acest segment o apreciere cu aproape 3% a ofertei comparativ cu anul 2011 cand in Bucuresti apareau in jur de 7.550 de unitati.

Potentialii clienti interesati de achizitionarea unei garsoniere au avut la dispoziție in 2012 peste 5.100 de unitati aparute pentru prima oara pe piata. Oferta se mentine astfel la un nivel similar anului 2011. Apartamentele de patru camere, cele mai putine din piata in ceea ce priveste oferta, au ajuns in 2012 la un total de 2.371 unitati scoase la vanzare, cu doar 10 mai putine fata de totalul anului 2011.

numar apartamente scoase pe piata vanzari 2012
total apartamente vanzare 2012
Evolutie
Dupa ce aproape patru ani consecutiv pretul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a suferit variatii accentuate de pret de la luna la luna, anul 2012 a fost pentru segmentul rezidential vechi unul al incercarii de stabilizare si stagnare, scaderile de pret inscriindu-se luna de luna in marja maxima a catorva sute de euro. In anul 2013 insa, piata apartamentelor vechi pare nevoita sa mai infrunte un obstacol: modificarea Programului Prima Casa exclusiv pentru segmentul de locuinte noi. Chiar si in aceste conditii insa este greu de crezut ca proprietarii vor mai opera modificari considerabile de pret.

Despre Anunturiparticulari.ro:
Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari. Agentie.NET detine metodologia necesara pentru verificarea tuturor ofertelor imobiliare ce apar pe piata. Fiecare oferta imobiliara care apare in Bucuresti este verificata de catre operatorii Agentie.NET.

Chiria apartamentelor de 4 camere s-a prabusit la final de 2012

Anul 2012 a adus pentru chiria medie solicitata de proprietarii apartamentelor de patru camere o depreciere de pana la 27% pe un interval de 12 luni, conform raportului lunar de monitorizare imobiliara Anunturiparticulari.ro. Daca anul recent incheiat a fost unul al stabilizarii si stagnarii pentru celelalte tipuri de apartamente, unitatile de patru camere au fost singurele cu adevarat afectate de scaderea accentuata a chiriei, ajungand in decembrie 2012 la o medie de 567 euro/ luna.

Cererea scazuta pe acest segment de piata pare sa fi fost principalul motiv al unei variatii negative atat de accentuate. In acelasi timp, daca apartamentele de trei camere s-au mentinut in 2012 la un nivel similar cu 2011, chiriile la garsoniere chiar au crescut usor.

In anul care tocmai s-a incheiat, oferta imobiliara pe segmentul inchirierilor a inregistrat o usoara apreciere: proprietarii de apartamente din Bucuresti au scos la inchiriere un total de peste 27.400 unitati, cu 3% mai multe fata de 2011, cand oferta totala la final de an atingea 26.700 unitati.

Evolutia chiriilor la nivelul Capitalei

Analizand evolutia lunara a chiriilor din 2012, este evident ca anul recent incheiat a fost marcat de stabilizare. Luna de luna, statisticile au indicat variatii usoare atat in sens pozitiv, cat si negativ, precum si stagnari, chiriile medii mentinandu-se astfel in jurul acelorasi marje. Exceptand cazul particular al unitatilor de patru camere, in 2012, putem vorbi despre scaderi de cel mult 3%, dar si de aprecieri de 2-3%, in functie de tipul de apartament.

Garsonierele par sa fi fost cele mai stabile tipuri de unitati in ceea ce priveste chiria medie solicitata de proprietari. Pe tot parcursul anului a oscilat in jurul pragului de 226 euro, nivel la care a ramas si in decembrie 2012, marcand astfel o crestere de 2% fata de luna decembrie a anului 2011. Raportat la un interval de 30 de zile, statisticile indica o scadere sensibila de la 228 euro, nivelul mediu din noiembrie.

Apartamentele de doua camere au fost marcate in 2012 de o scadere de aproximativ 3% a chiriei medii. Daca aceasta ajungea la finalul lui 2011 la 325 euro/ luna, proprietarii unei astfel de unitati solicita in prezent in medie 314 euro, nivel la care pare sa se fi stabilizat in ultimele trei luni.

O tendinta de stabilizare observam si pe segmentul apartamentelor de trei camere, raportat de data aceasta la un interval de 12 luni. La final de 2012, proprietarii au solicitat in Bucuresti o chirie medie de aproximativ 450 euro/luna, nivel similar aceleiasi perioade din 2011, dar si in usoara crestere fata de noiembrie 2012, cand chiria medie se invartea in jurul valorii de 436 euro.

Cei interesati de inchirierea unui apartament de patru camere au putut beneficia la finalul lui 2012 de o scadere a chiriei cu pana la 200 de euro, echivalentul a -27%. Media Capitalei pentru inchirierea unei astfel de unitati a ajuns astfel la aproximativ 565 euro, in scadere cu 13% raportat chiar si la un interval de 30 de zile, de la 655 euro, la cat ajungea in noiembrie 2012. Analizand evolutia chiriilor de-a lungul celor patru ani de criza, observam ca un potential chirias a putut inchiria la final de 2012 un apartament de patru camere la pretul unuia de doua in 2007-2008.

pret variatie 2012
chirii medii soicitate 2012
Numarul de oferte

Potentialii chiriasi aflati in cautarea unui apartament in Bucuresti au avut la dispozitie in 2012 o oferta care s-a apropiat de 27.500 de unitati. Din total, luna de luna, apartamentele de doua camere au reprezentat mai mult de 40% din oferta pusa la dispozitie de proprietari, conform datelor detinute de portalul Anunturiparticulari.ro.

Unitatile de doua camere au depasit in anul recent incheiat un total de 11.300 de apartamente nou aparute pe piata. Daca in luna decembrie oferta a fost completata de 535 de unitati noi, luna septembrie 2012 detine recordul celor mai multe apartamente scoase la inchiriere intr-o singura luna, trecand de 1.400 de unitati.

Apartamentele de doua camere sunt urmate in topul numarului de oferte de garsoniere. In 2012, proprietarii au scos la inchiriat un total de peste 9.800 de unitati de o camera, incheind anul cu luna decembrie in care au oferit spre inchiriere 502 garsoniere. Comparativ cu anul 2011, statisticile indica o oferta cu aproape 8% mai bogata.

5.079 de unitati este numarul total de oferte cumulate luna de luna in 2012 pe segmentul apartamentelor de trei camere. Nivelul este in usoara scadere fata de anul 2011, de la un total de 5.315 oferte contorizate in 2011. Anul 2012 s-a incheiat in cazul apartamentelor de trei camere cu un total de 194 oferte nou aparute pe piata in decembrie.

Oferta la unitatile de patru camere s-a imbogatit in luna recent incheiata cu doar 55 anunturi noi, atingand astfel un total de aproape 1.200 oferte pentru anul 2012, nivel similar anului 2011, cand proprietarii au scos la inchiriat 1.213 astfel de unitati.

numar apartamente scoase 2012
numar apartamente scoase total 2012
Prognoza Anunturiparticulari.ro

In lipsa unor factori economici si politici decisivi, care la momentul actual nu se intrevad, statisticile si previziunile indica un 2013 linistit in ceea ce priveste sectorul inchirierilor rezidentiale. Daca anul recent incheiat a fost unul al adaptarii chiriilor la realitatea pietei, anul viitor pare a fi stabil, fara a oferi fluctuatii majore in acest sector. Singurele modificari de la luna la luna ar putea fi variatiile de curs valutar si anul universitar, dar si aici vor fi mai degraba modificari de conjunctura.

Despre Anunturiparticulari.ro

Anunturiparticulari.ro a fost lansat in anul 2001 de compania Agentie.net si consta in monitorizarea tuturor anunturilor imobiliare publicate de persoanele particulare in presa scrisa si pe Internet. Statistica are la baza ofertele imobiliare din Bucuresti, publicate de persoanele particulare in toata presa scrisa si pe Internet, iar pretul mediu este obtinut pe baza preturilor solicitate initial de proprietari.