In curand avem un prilej de analiza prin faptul ca au trecut aproape 4 ani de la schimbarile semnificative ale legii 372/2005 privind performanta energetica a cladirilor, republicata. Odata cu timpul parcurs de la momentul mentionat putem spune ca intelegerea acestui domeniu atat de important din multe perspective (economice, de mediu, calitate a vietii si multe altele) isi gaseste locul in procesul de conceptie si edificare a cladirilor.
Auditorul energetic este cel care in baza atestatului Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice realizeaza un audit energetic pentru cladiri sau unitati de cladire si intocmeste pentru cladire sau imobil un certificat energetic si raportul de audit energetic. Intelegerea, analiza si incadrarea aspectelor care tin de performata energetica a unei cladiri sunt parti ale indatoririi auditorului energetic. In cazul implementarii certificatului de performanta energetica lucrurile sunt destul de clare, acesta fiind obligatoriu in diferite etape ale cladirii (receptia lucrarilor, intabulare, vanzare sau inchiriere), avem inca de recuperat un deficit in cazul respectarii obligativitatii de prezentare a acestui document la inchiriere sau in multe cazuri, mai ales ale cladirilor publice, prezentarea acestui document prin amplasare lui la loc vizibil inca se lasa asteptata.
“Am parcurs un drum important dar sunt inca multe lucruri de facut pentru performanta energetica in general. Sa luam exemplul Suediei unde din nici un anunt de inchiriere sau vanzare nu lipseste grupa energetica sau consumul mediu anual pe metru patrat al proprietatii. In felul acesta oricine este interesat de proprietatea respectiva isi poate determina un cost de asigurare a confortului interior. Am observat in ultima perioada un interes ridicat al beneficiarilor pentru intelegerea aspectelor care tin de performanta energetica inca din partea de conceptie, din proiectare. Lucram indeaproape cu mai multe birouri de proiectare pentru care furnizam servicii de analiza a consumului si oferim solutii de imbunatatire a performantei energetice a cladirilor pe care le proiecteaza astfel incat sa se incadreze in cele mai bune niveluri de consum” a declarat doamna Dr. Arh. Adina AVRAM manager al biroului de proiectare AIA Proiect si auditor energetic gradul I pentru cladiri.
In cazul in care se va respecta termenul, incepand cu 31.12.2020 avem obligatia ca toate cladirile sa consume energie din surse conventionale aproape zero astfel ca performanta energetica este din ce in ce mai urmarita in proiectarea cladirilor noi. Actul normativ stabileste, totodata si un procentaj minim de energie primara la 10 procente care trebuie asigurata din surse regenerabile de energie la construirea cladirilor cu consum de energie aproape egal cu zero din surse conventionale.
AIA Proiect este pregatita sa raspunda tuturor exigentelor din domeniul performantei energetice si cunoaste in detaliu aspectele tehnice care sa puna in valoare orice proprietate care are nevoie sa se incadreze in cerintele legislative sau cele de optimizare a costurilor. Toate analizele si studiile care stau la baza alegerii solutiei optime atat din punct de vedere al consumului cat si din punct de vedere financiar al investitiei necesare sunt facute de personal calificat si specializat in performanta energetica, cunoscatori ai evolutiei tehnologice a echipamentelor si instalatiilor prin pregatirea continua si informarea permanenta.
„Performanta in general o identificam ca puterea de a face lucrurile mai bine, cel mai bine. Dedicatia noastra, a mea si a colegilor cu care lucrez la AIA Proiect, este intotdeauna sustinuta de munca, perseverenta si - poate ca suna a cliseu, cu toate ca este foarte adevarat – sacrificiu. Timpul, efortul deosebit, idealul, totul urmareste acelasi unic scop – performanta. In felul acesta tratam si toate proiectele la care lucram”.
AIA Proiect este un birou de proiectare in Romania din 2008 format din oameni tineri si pasionati. Furnizori de servicii de excelentă dedicate partenerilor, echipa AIA Proiect este multidisciplinară si acopera cu succes domenii precum arhitectura, ingineria, performanta energetică si evaluarea oferind servicii de proiectare, audit energetic, evaluare imobiliara si bunuri mobile, studii de specialitate si cadastru.