vineri, 15 februarie 2013

Immpuls: „Investitiile in fatadele cladirilor de birouri sunt cu 60% mai mici in Romania, dar genereaza chiriasilor costuri generale de intretinere cu 25% mai mari decat pe pietele mature”

Immpuls, companie de consultanta, proiectare si project management in real estate, apreciaza faptul ca cele mai utilizate sisteme de fatade din Romania beneficiaza de costuri initiale de constructie cu pana la 60% mai mici, dar conduc la cheltuieli de intretinere cu 25% mai mari pentru chiriasi, in comparatie cu alte solutii folosite in zona UE. Mai mult, potrivit companiei, investitiile initiale in echipamentele necesare pentru racirea cladirilor de birouri in cazul acestui tip de fatade sunt de patru ori mai mari decat in pietele mature.

Identificarea problemelor cladirilor de birouri si punctarea solutiilor vor face subiectul conferintei „Piata de birouri din Romania: Perspective pozitive sau dificultati pe termen lung?”, organizata de Immpuls in data de 27 februarie 2013, la Hotel Novotel. Evenimentul se adreseaza dezvoltatorilor, fondurilor de investitii, consultantilor, arhitectilor, precum si specialistilor din domenii conexe, precum cel bancar, asigurari si asistenta juridica.

“Majoritatea cladirilor de birouri din Bucuresti au fost proiectate si construite facand economie de idei, bani si timp. Spre exemplu, fatadele cortina, de multe ori considerate a fi simbolul modernitatii, sunt folosite in mod exagerat in peisajul autohton. Ele sunt construite ieftin, cu materiale de proasta calitate si sunt neadecvate climei din Romania. Suprafetele mari vitrate, cu factori slabi de protectie solara si de izolare termica conduc la un consum sporit de energie si la disconfortul chiriasilor”, explica Tudor Popp, Managing Director Immpuls Real Estate Solutions.

Tudor Popp, Managing Director Immpuls Real Estate Solutions
Fatada unei cladiri reprezinta intre 20% si 35% din costurile de constructie si este unul dintre argumentele principale de convingere a investitorilor si chiriasilor. Immpuls atrage atentia asupra faptului ca, de cele mai multe ori, in momentul alegerii fatadei s-a luat in calcul doar investitia initiala, fara a se avea in vedere costurile de administrare pe termen lung, cheltuielile de intretinere sau confortul utilizatorilor. De exemplu, la o suprafata construita de 15.000 m.p. a unei cladiri de birouri, varianta de fatada cu protectie solara simpla (sticla cu factor solar), intalnita frecvent pe plan local, aduce dezvoltatorului economii de 2 milioane EUR la fatada, dar un plus de cca. 0,75 mil. EUR la echipamente si genereaza pentru chiriasi costuri aditionale de pana la 200.000 EUR anual fata de un sistem de fatada performant.

Aspectul cladirii, controlul costurilor operationale si confortul sporit pentru utilizatori sunt doar cateva dintre cerintele importante ale chiriasilor. Decisiva pentru indeplinirea lor este alegerea tipului adecvat de fatada, fara a face rabat de la calitate. Principalele probleme identificate la cladirile de birouri din Bucuresti sunt lumina naturala insuficienta sau prea puternica, aportul redus de aer proaspat si zgomotul exterior deranjant. Ignorarea acestor aspecte decisive a condus la dificultati pentru proprietarii de cladiri in a atrage chiriasi noi si la disconfort pentru utilizatorii existenti.

„Piata de birouri din Romania: Perspective pozitive sau dificultati pe termen lung?” este cea de-a doua conferinta Immpuls din seria evenimentelor „The truth behind the facade/Adevarul din spatele fatadei” si singura dedicata in exclusivitate viitorului cladirilor de birouri din Romania. Conferinta va aborda, dintr-o perspectiva multidisciplinara, solutiile si strategiile necesare pentru a creste dinamismul tranzactiilor in piata, raspunzand competitiei venite din partea noilor cladiri de birouri, ratei de neocupare a edificiilor actuale si necesitatilor chiriasilor. De asemenea, evenimentul va urmari sa ofere optiuni asupra modului in care trebuie sa fie construite cladirile in viitor pentru a asigura perspective pozitive de adaptare si dezvoltare.

„Piata se bucura teoretic de un mediu propice dezvoltarii si atragerii de investitii importante, dar pe de alta parte se confrunta cu probleme majore. Peisajul cladirilor de birouri din Romania arata destul de trist din perspectiva specialistilor, dar si a utilizatorilor. Desi ridicate in ultimii 10 ani, multe cladiri au fost construite rapid si sufera azi atat de o imbatranire precoce, cat si de carente de baza. Impreuna cu specialisti de top din industria de real estate si din domeniile conexe vom formula cele mai potrivite solutii”, a explicat Tudor Popp.

Despre IMMPULS

Immpuls este companie specializata in consultanta, proiectare si project management pentru dezvoltatori, investitori si chiriasi. Compania are o experienta consistenta in identificarea de riscuri, vulnerabilitati si probleme (de siguranta, de eficienta, functionale, documentatii si aprobari etc.) si in managementul si executia lucrarilor de remediere si imbunatatire.

Immpuls a fost fondata in 2006, cu actionariat roman si german si este parte din Luxemburger Team Group, o echipa internationala multidisciplinara formata din arhitecti, ingineri si economisti, care a derulat proiecte majore de dezvoltare sau reabilitare in Europa si in Romania (Petrom City, Millennium Tower, Fraport, IRIS Mall).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu