luni, 17 iunie 2013

Sectiunea de design, vedeta anualei de arhitectura Bucuresti

Astazi incepe la sala Dalles cea de 11-a editie a Anualei de Arhitectura, cel mai important eveniment de profil din capitala, organizat de Filiala Bucuresti a Ordinului Arhitectilor din Romania (OAR Bucuresti). Timp de zece zile, intre 17 si 27 iunie, bucurestenii, arhitectii si profesionistii din industria constructiilor vor putea vedea cele mai reusite proiecte de arhitectura realizate in perioada iunie 2012 - iunie 2013. Tema editiei din acest an este „Local-Global”.

Anul acesta sectiunea de design si in special de amenajari interioare se remarca prin bogatia de lucrari realizate prin valorificarea caracteristicilor locale si evitarea efectului de uniformizare, generat de globalizare. Arhitectii romani, permeabili la schimbul masiv de informatie internationala, tind prin incercarile de dezvoltare a unui stil propriu catre cristalizarea unei identitati care isi trage esenta din rezervorul spiritual al culturii romane. Majoritatea lucrarilor includ obiecte de design produse in Romania, fie la comanda, fie realizate de birouri de arhitectura sau designeri care au inceput sa produca obiecte de mobiler sau accesorii in serii mici.

„Poate fi observata o intreaga industrie de design local, care nu mai este sustinuta doar de birouri de arhitectura, ci de o generatie de tineri designeri de obiect care aleg sa produca in Romania cu materiale cat mai diverse, pentru un public cosmopolit,” a declarat arh. Emil Ivanescu, Comisarul Anualei. „Curentul de revenire la estetica specifica mostenirii culturale din Romania este deosebit de puternic, bucurandu-se de o inspiratie etnografica adusa in contemporan,” a adaugat arhitectul.

Afisul Anualei de Arhitectura 2013
Schimbul de informatii si dezvoltarea comunitatilor online au dus la o globalizare a designului care pe langa efectele benefice a generat si un efect de uniformizare. In ultimul timp, atat romanii, cat si creatorii de arhitectura si design din alte tari s-au indreptat spre patrimoniul propriu spatiului in care lucreaza si traiesc, pentru a se diferentia si a-si gasi o identitate.

Evenimentul din acest an este structurat in trei sectiuni: competitia anuala de arhitectura la care participa arhitecti bucuresteni cu lucrari realizate si finalizate pana in anul 2013.

Conferintele sub egida Local/Global ce au loc la Sala Dalles iar expozitiile in aer liber de pe Strada Lipscani, organizate in premiera la editia a XI-a a Anualei de Arhitectura-Bucuresti, se vor organiza intre 21 iunie si 1 iulie.

Anuala mai are in program si o seama de conferinte si seminarii sustinute de arhitecti importanti din Europa. Programul anualei si toate detaliile legate de eveniment pot fi gasite la adresa: www.anuala.ro.

Intrarea va fi libera pentru vizitatori pentru toate expozitiile si evenimentele cuprinse in Anuala de Arhitectura-Bucuresti.

Ordinul Arhitectilor din Romania este o organizatie profesionala infiintata potrivit prevederilor Legii nr. 184/2001 privind organizarea si exercitarea profesiei de arhitect, cu modificarile si completarile ulterioare. Prin activitatea membrilor sai, O.A.R. are nobila misiune de a convinge orice beneficiar al serviciilor de arhitectura ca acestea reprezinta, in primul rand, un act de cultura de interes public, cu implicatii urbanistice, economice, sociale si ecologice. Detalii despre Organizatie si activitatea sa gasiti la www.oar.org.ro, www.distrugeri.ro., www.oar-proiecteculturale.ro, http://60-project.blogspot.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu