joi, 23 august 2012

Prospetimea racoritoare a mentolului produs in cea mai mare fabrica de mentol identic natural in cadrul complexului din Ludwigshafen

In trimestrul trei din acest an, BASF va inaugura in cadrul complexului din Ludwigshafen cea mai mare fabrica de mentol identic natural, pentru a veni in intampinarea cererii mondiale crescute, care nu mai poate fi satisfacuta doar din productia pe baza de plante. Procesul inovator dezvoltat de BASF garanteaza ca mentolul va fi produs in siguranta si la cei mai buni parametri calitativi.

Mentolul este insasi esenta prospetimii. Fie ca-l regasim in pasta de dinti, in guma de mestecat sau in bomboane, gustul mentolat al celei mai bine vandute arome din lume este prezent in nenumarate produse pe care le consumam zilnic. Insa popularitatea mentolului nu se datoreaza doar gustului proaspat, ci si efectului racoritor pe care il are asupra pielii si membranelor. Din acest motiv, el este deseori utilizat in produse cosmetice si farmaceutice, de la deodorante si geluri de dus la inhalatoare si unguente. Cererea mondiala de 25.000-30.000 de tone pe an depaseste deja oferta existenta - si este in creștere continua, pe masura ce tot mai multe produse contin mentol.

Initial, mentolul pur era obtinut din menta salbatica (nume botanic: Mentha Arvensis). Insa productia acestei plante are punctele sale slabe: de exemplu, randamentul recoltelor si calitatea produsului pot sa difere in functie de conditiile climatice, ducand la o productie scazuta.

Mentolul se produce si sintetic din anul 1973. In termeni chimici, acesta este o hidrocarbura ciclica cu o componenta de alcool care la temperatura camerei este solida si incolora. Metodele de productie de pana acum au insa si ele, diferite dezavantaje: fie necesita o sinteza foarte complexa, in mai multi pasi, fie au ca rezultat un produs alcatuit nu numai din L-mentol - substanța dorita -, ci si din D-mentol care, in functie de intrebuintarea dorita, trebuie indepartat din mixtura printr-un proces foarte laborios. L ti D-mentolul sunt variante ale aceleiasi molecule, dar au o imagine in oglinda una fata de celalalta. Oamenii de stiinta numesc aceste molecule ”izomeri optici”. Structura diferita inseamna si ca au efecte diferite asupra corpului uman. Spre exemplu, D-mentolul are o actiune racoritoare mai putin pronuntata. Un mix al celor doua, asa numitul DL-mentol, este utilizat in principal in produsele pentru care efectul racoritor nu este predominant, cum ar fi in diferite arome.

BASF - cea mai mare fabrica de mentol identic natural
BASF - fabrica mentol din Ludwigshafen
BASF a dezvoltat un nou proces bazat pe substanta chimica aromatica citral, care este deja produsa de BASF. ”Unul din pasii cheie ai noului proces este hidrogenarea asimetrica”, explica cercetatorul stiintific din cadrul BASF, Dr. Rocco Paciello. ”In acest scop, am dezvoltat un sistem catalitic foarte eficient care permite ca numai un anumit izomer optic sa fie sintetizat din citral.” In alte doua etape ale procesului de sinteza, acest produs intermediar este ulterior folosit pentru productia de L-mentol. Un alt avantaj al acestei tehnici: este un proces continuu in care substantele sunt in mod constant adaugate sau inlaturate, astfel incat sa nu existe timpi morti. Acest aspect nu reduce doar timpul de productie, ci este si mai eficient din punct de vedere al utilizarii resurselor, deoarece, din aceeasi cantitate de substante de baza poate fi produs mai mult L-mentol cu o puritate de cel putin 99,7%.

Pentru Givaudan, cel mai mare producator mondial de arome si parfumuri din lume, care aprovizioneaza numerosi producatori de cosmetice si de produse alimentare, atat siguranta unei productii constante, cat si calitatea mentolului sunt esentiale: ”Mentolul este probabil cea mai importanta aroma folosita in produsele de igiena orala. Este prezent in aproape toate pastele de dinti, apele de gura si celelalte produse de ingrijire orala si lui ii datoram respiratia proaspata si senzatia de dantura curata”, explica Clare Collett-Williams, Director al diviziei de igiena orala in cadrul Givaudan UK Ltd. ”Pentru noi este absolut esential sa avem o sursa adecvata de mentol de calitate superioara”, subliniaza Collett-Williams.

Aceasta este exact ceea ce promite BASF sa produca: mentol natural identic in cantitati suficiente, cu puritate ridicata, nu doar pentru produsele dentare si de igiena orala, ci si pentru parfumuri, lotiuni si unguente folosite pentru ameliorarea simptomelor racelii.

Mai multe informatii interesante despre mentol puteti gasi aici.

DESPRE BASF

BASF este lider mondial in domeniul chimic: The Chemical Company. Portofoliul sau cuprinde o gama larga de produse, de la substante chimice de baza, produse pentru industria materialelor plastice, produse performante si produse pentru protectia plantelor, pana la petrol si gaze. Combinam succesul economic, responsabilitatea sociala si protectia mediului. Cu ajutorul stiintei si al inovatiei, ne ajutam clientii din aproape toate industriile sa faca fata cerintelor curente si viitoare ale societatii. Produsele si sistemele noastre de solutii contribuie la conservarea resurselor, asigurarea unei nutritii sanatoase si imbunatatirea calitatii vietii. Am rezumat aceasta contributie in obiectivul nostru global: Cream chimie pentru un viitor sustenabil. In 2011 BASF a realizat vanzari de peste 73.5 miliarde de euro si avea mai mult de 111.000 de angajati la sfarsitul anului. Actiunile BASF sunt listate la bursele de marfuri din Frankfurt (BAS), Londra (BFA) si Zurich (AN). Informatii suplimentare sunt disponibile pe internet la adresa www.basf.com.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu