- Peste 300.000 de Euro alocati de OMV Petrom in perioada 2012-2015 pentru construirea centrului si activitatile educationale si de formare profesionala;
- Cladirea Centrului - proiectata sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa;
- Proiectul este desfasurat in parteneriat cu Centrul Rromilor Amare Rromentza, Habitat for Humanity Romania, Asociatia Centrul pentru Sustenabilitate in Mediul Construit (CSMC) si Primaria Boldesti-Scaeni;
- Sambata, 20 septembrie, voluntari OMV Petrom si Habitat for Humanity Romania au participat la lucrarile de constructie ale centrului.
OMV Petrom lanseaza un proiect unic de dezvoltare comunitara in localitatea Boldesti-Scaeni din judetul Prahova, oras in care compania desfasoara activitati operationale. Centrul educational si vocational se adreseaza, in principal, comunitatii de rromi din localitate (aproximativ 10% din populatia orasului), dar si altor persoane defavorizate si va sprijini peste 500 de beneficiari de toate varstele carora le va oferi sansa la o viata decenta.
”Centrul educational si vocational din Boldesti-Scaeni este unic prin faptul ca tot ce se va intampla acolo are la baza principiile sustenabilitatii. Cladirea centrului este proiectata conform celor mai riguroase standarde in constructie si isi propune sa devina cea mai sustenabila cladire din Europa. Programele educationale si de formare profesionala dezvoltate de partenerii de la Amare Rromentza sunt aplicate pe nevoile comunitatii si pe un dialog constant. Centrul este construit prin activitatea voluntarilor, sub atenta coordonare a celor de la Habitat for Humanity Romania. Centrul din Boldesti este expresia cea mai concreta a principiilor care stau la baza strategiei noastre de interventie comunitara.” declara Mona Nicolici, Manager Sustenabilitate OMV Petrom.
Centrul Rromilor “Amare Rromentza”, parteneri in cadrul proiectului, deruleaza din 2011 in Boldesti Scaeni activitati tip scoala dupa scoala, de educatie prescolara si interculturala pentru copii rromi si romani si activitati de consiliere si educatie parentala pentru parinti.
Constructia cladirii beneficiaza de implicarea tinerilor arhitecti din Romania, a voluntarilor si a comunitatii locale si se realizeaza exclusiv prin contributia voluntarilor, sub coordonarea celor de la Habitat for Humanity Romania.
Viitoarea cladire a centrului este realizata conform Passive House, un standard cunoscut la nivel international care urmareste pe langa factorul de eficienta energetica si provenienta materialelor folosite in constructie, independenta de apa sau politica ‚zero deseuri pe santier’ (reciclarea tuturor materialelor folosite). De exemplu, o constructie care se certifica Passive House trebuie sa consume maximum 25 kWh/mp/an, in timp ce o constructie obisnuita in Romania consuma peste 200 kWh/mp/an. in tot procesul de constructie, se utilizeaza produse provenite de la antreprenori si furnizori locali, cum ar fi lana pentru izolatia termica, nuiele impletite pentru piese de mobilier sau baloti de paie pentru umplerea structurii de lemn.
Cladirea centrului social de la Boldesti-Scaeni va beneficia de independenta totala fata de toate utilitatile disponibile in reteaua publica. De exemplu, apa folosita provine dintr-o fantana forata pe parcela care gazduieste constructia, iar apa de ploaie este colectata si refolosita. intreg necesarul de energie electrica si termica este asigurat de un sistem de 30 de panouri fotovoltaice si doua panouri solare termice. Desi energia electrica necesara e preluata din reteaua publica, cea produsa de panourile fotovoltaice este „injectata” inapoi in sistem, ceea ce generaza zero costuri. Mai mult, consumul anual al cladirii va fi mai mic decat cantitatea de energie produsa.
OMV Petrom
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-est, cu o productie anuala de titei si gaze de 66 milioane bep. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,2 milioane tone anual si detine o centrala electrica de inalta eficienta de 860 MW si un parc eolian de 45 MW. Pe piata distributiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pietele din Romania si tarile invecinate prin intermediul a circa 800 benzinarii.
OMV, cea mai mare companie industriala listata din Austria, detine 51,01% din actiunile OMV Petrom, statul roman, prin Ministerul Economiei, detine 20,64%, Fondul Proprietatea detine 18,99%, iar 9,36% se tranzactioneaza liber la Bursa de Valori Bucuresti.
In ultimii 9 ani, investitiile pentru modernizarea si consolidarea OMV Petrom s-au ridicat la circa 10 miliarde euro. Anual, impactul direct, indirect si indus al OMV Petrom in PIB-ul Romaniei este de circa 5%.
Din 2007, OMV Petrom a integrat in strategia sa de business principiile responsabilitatii corporatiste. Pana in prezent, compania a alocat peste 40 milioane euro pentru dezvoltarea comunitatilor din Romania, concentrandu-se pe protectia mediului, educatie, sanatate si dezvoltare locala. „Tara lui Andrei” este principala platforma de implicare in comunitate.
Despre Habitat for Humanity Romania
Habitat for Humanity Romania este una dintre cele mai importante organizatii din Romania in domeniul locuirii sociale. Viziunea sa este o lume in care toti oamenii au posibilitatea sa locuiasca decent. Din 1996 construieste, reabiliteaza, ofera consultanta, suport tehnic si deruleaza programe de eficienta energetica si de preventie si raspuns la dezastre pentru grupuri vulnerabile. Prin filialele sale din Beius, Cluj, Radauti, Comanesti, Cumpana si Craiova, Habitat for Humanity Romania a ajutat peste 16.000 de persoane sa aiba un loc decent in care sa traiasca, prin constructii de case si reabilitari, si alte 20.000 prin programele de preventie si raspuns la dezastre. La nivel international, Habitat for Humanity a construit si reabilitat peste 800.000 de locuinte pentru 4 milioane de persoane din 80 de tari de pe intreg Globul.
Cladirea care va gazdui Centrul de la Boldesti-Scaieni este o constructie ecologica proiectata si construita sonform standardelor Living Building Challenge, considerat cel mai riguros standard international de certificare a constructiilor ecologice, respectiv standardul Passive House pentru cladiri cu consum foarte redus de energie.
Pentru mai multe detalii si informatii:
Departamentul Sustenabilitate Petrom: CSR.Office@petrom.com
Website: www.petrom.com / www.taraluiandrei.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu