Incepem anul scolar 2014-2015 mai bine pregatiti ca oricand
Formarea indrumatorilor de-a arhitectura 2014
2600 de copii din 101 clase din scolile din Romania au inceput in aceasta saptamana cursul optional „de-a arhitectura in orasul meu”, conceput de Asociatia „de-a arhitectura” si adus copiilor cu ajutorul arhitectilor voluntari si invatatorilor claselor a III-a si a IV-a care si-au asumat curajos sarcina – si privilegiul – de a-i introduce pe cei mici in viata oraselor pe care le locuim: vreme de un an scolar, o ora pe saptamana, ei vor preda notiuni de arhitectura si mediu construit prin joc si activitati practice, pentru a planta semintele cresterii unor buni cetateni, care isi cunosc si pretuiesc orasul, care stiu ca sta in puterea lor sa il schimbe spre mai bine.
Uniunea Arhitectilor din Romania a facut posibil, prin proiectul „De-a Arhitectura – formarea indrumatorilor 2014”, proiect finantat din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, ca echipele de indrumatori sa fie pregatite pentru a colabora pe parcursul anului scolar, pentru a transmite cunostintele arhitectului voluntar prin intermediul metodelor invatatorului. Un asemenea parteneriat a pornit asadar cu dreptul, in urma participarii la atelierele de formare a indrumatorilor „de-a arhitectura” a 173 de arhitecti si invatatori, care si-au petrecut cate trei zile pentru a cunoaste continutul cursului, pentru a intelege cum se vor putea folosi de setul de metode si instrumente de invatare pus la dispozitie de curs si, mai ales, pentru a incepe o colaborare frumoasa, in beneficiul copiilor, cu coechipierul impreuna cu care fiecare va preda. Totul s-a petrecut in cadrul a 8 ateliere de formare desfasurate la Bucuresti si Timisoara (cate doua ateliere) si la Sibiu, Cluj Napoca, Constanta si Bacau (cate un atelier).
Componenta de formare, condusa in cadrul asociatiei noastre de Claudia Pamfil, dincolo de misiunea sa esentiala de a-i pregati pe cei care ajung in fata copiilor, a reusit anul acesta sa constituie o echipa de arhitecti si invatatori care au sustinut cu dedicatie, energie si competenta cele 8 ateliere de formare din aceasta toamna. Formatorii au fost pregatiti la randul lor in cadrul aceluiasi proiect finantat de Uniunea Arhitectilor din Romania, in luna iulie, la Brasov.
Fiecare dintre echipele regionale responsabile de atelierele de formare s-a mobilizat exemplar:
- La Timisoara, arh. Oana Simionescu si prof. Felicia Cristina Popovici au sustinut, doua weekend-uri la rand, cele doua ateliere de formare pentru participanti din Timisoara, Arad, Giroc.
- La Bucuresti, arh. Monica Popescu si arh. Miruna Grigorescu au sustinut doua ateliere, cu participanti din Bucuresti, Craiova, Campulung Muscel si Targu Mures.
- La Bacau s-a desfasurat atelierul dedicat primelor clase din zona Moldovei inscrise in programul de-a arhitectura. Participanti din Bacau, Iasi si Neamt au beneficiat de energia formatorilor de-a arhitectura, prof. Carmina Vakulovski, arh. Adriana Comanici si arh. Deea Mihaltan.
- In Constanta atelierul a fost sustinut de arh. Corina Croitoru si prof. Carmina Vakulovski.
- In Sibiu, alaturi de participantii din Sibiu, Sfantu Gheorghe si Brasov, au fost arh. Iulia Nistor, arh. Anca Bordean, arh. Carmen sandru si prof. Elena Salistean.
- In Cluj Napoca atelierul a fost sustinut de arh. Iulia Patru si prof. Gianina Vanca.
Proiectul a mai beneficiat si de sprijinul OAR Timis, care a suportat cheltuielile cu tiparitul materialelor pentru atelierele de la Timisoara, de sprijinul membrilor De-a Arhitectura prin punerea la dispozitie a echipamentelor necesare si a urmatorilor sustinatori care au gazduit atelierele in propriile spatii: Bucuresti – Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”- Facultatea de Arhitectura de Interior si Casa Corpului Didactic Bucuresti, Timisoara – Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara, Cluj Napoca – S.C. Planwerk S.R.L., Sibiu – scoala nr.4 Sibiu, Constanta – scoala 39 „Nicolae Tonitza” Constanta, Bacau – scoala „Mihai Sadoveanu” Bacau.
Pe parcursul atelierelor a fost subliniata contributia definitorie a Uniunii Arhitectilor din Romania, prin finantarea acordata proiectului cultural “De-a arhitectura - formarea indrumatorilor 2014” din Fondul „Timbrul Arhitecturii” in anul 2014.
Noi credem ca finantarea programului de formare de anul acesta de catre una dintre organizatiile prestigioase ale breslei arhitectilor este un mesaj foarte important. Astfel, Uniunea Arhitectilor din Romania sesizeaza dorinta arhitectilor de a iesi sa lucreze in cetate, in mijlocul comunitatilor din care fac parte si ii sprijina prin intermediul acestui proiect. Dincolo de activitatea institutionala, a arhitectilor pentru arhitecti in sensul imbunatatirii practicii profesionale si de prezervarea si promovarea valorilor arhitecturale si urbanistice, Uniunea Arhitectilor face acest pas catre imbogatirea identitatii comunitare la nivelul celor mai deschisi locuitori ai oraselor noastre, copiii. Suntem bucurosi si recunoscatori sa fim parte din acest proces.
Va dorim un an scolar excelent!
Echipa „de-a arhitectura”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu