Formarea indrumatorilor de-a arhitectura 2014
2600 de copii din 101 clase din scolile din Romania au inceput in aceasta saptamana cursul optional „de-a arhitectura in orasul meu”, conceput de Asociatia „de-a arhitectura” si adus copiilor cu ajutorul arhitectilor voluntari si invatatorilor claselor a III-a si a IV-a care si-au asumat curajos sarcina – si privilegiul – de a-i introduce pe cei mici in viata oraselor pe care le locuim: vreme de un an scolar, o ora pe saptamana, ei vor preda notiuni de arhitectura si mediu construit prin joc si activitati practice, pentru a planta semintele cresterii unor buni cetateni, care isi cunosc si pretuiesc orasul, care stiu ca sta in puterea lor sa il schimbe spre mai bine.
Uniunea Arhitectilor din Romania a facut posibil, prin proiectul „De-a Arhitectura – formarea indrumatorilor 2014”, proiect finantat din Fondul „Timbrul Arhitecturii”, ca echipele de indrumatori sa fie pregatite pentru a colabora pe parcursul anului scolar, pentru a transmite cunostintele arhitectului voluntar prin intermediul metodelor invatatorului. Un asemenea parteneriat a pornit asadar cu dreptul, in urma participarii la atelierele de formare a indrumatorilor „de-a arhitectura” a 173 de arhitecti si invatatori, care si-au petrecut cate trei zile pentru a cunoaste continutul cursului, pentru a intelege cum se vor putea folosi de setul de metode si instrumente de invatare pus la dispozitie de curs si, mai ales, pentru a incepe o colaborare frumoasa, in beneficiul copiilor, cu coechipierul impreuna cu care fiecare va preda. Totul s-a petrecut in cadrul a 8 ateliere de formare desfasurate la Bucuresti si Timisoara (cate doua ateliere) si la Sibiu, Cluj Napoca, Constanta si Bacau (cate un atelier).
- La Timisoara, arh. Oana Simionescu si prof. Felicia Cristina Popovici au sustinut, doua weekend-uri la rand, cele doua ateliere de formare pentru participanti din Timisoara, Arad, Giroc.
- La Bucuresti, arh. Monica Popescu si arh. Miruna Grigorescu au sustinut doua ateliere, cu participanti din Bucuresti, Craiova, Campulung Muscel si Targu Mures.
- La Bacau s-a desfasurat atelierul dedicat primelor clase din zona Moldovei inscrise in programul de-a arhitectura. Participanti din Bacau, Iasi si Neamt au beneficiat de energia formatorilor de-a arhitectura, prof. Carmina Vakulovski, arh. Adriana Comanici si arh. Deea Mihaltan.
- In Constanta atelierul a fost sustinut de arh. Corina Croitoru si prof. Carmina Vakulovski.
- In Sibiu, alaturi de participantii din Sibiu, Sfantu Gheorghe si Brasov, au fost arh. Iulia Nistor, arh. Anca Bordean, arh. Carmen sandru si prof. Elena Salistean.
- In Cluj Napoca atelierul a fost sustinut de arh. Iulia Patru si prof. Gianina Vanca.
Proiectul a mai beneficiat si de sprijinul OAR Timis, care a suportat cheltuielile cu tiparitul materialelor pentru atelierele de la Timisoara, de sprijinul membrilor De-a Arhitectura prin punerea la dispozitie a echipamentelor necesare si a urmatorilor sustinatori care au gazduit atelierele in propriile spatii: Bucuresti – Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu”- Facultatea de Arhitectura de Interior si Casa Corpului Didactic Bucuresti, Timisoara – Facultatea de Arhitectura si Urbanism din cadrul Universitatii Politehnice din Timisoara, Cluj Napoca – S.C. Planwerk S.R.L., Sibiu – scoala nr.4 Sibiu, Constanta – scoala 39 „Nicolae Tonitza” Constanta, Bacau – scoala „Mihai Sadoveanu” Bacau.
Pe parcursul atelierelor a fost subliniata contributia definitorie a Uniunii Arhitectilor din Romania, prin finantarea acordata proiectului cultural “De-a arhitectura - formarea indrumatorilor 2014” din Fondul „Timbrul Arhitecturii” in anul 2014.
Va dorim un an scolar excelent!
Echipa „de-a arhitectura”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu