miercuri, 16 martie 2016

Amenajare gradina cu alei din piatra naturala


Adeseori parcurgem o alee fara sa o observam deoarece nimic nu ne atrage atentia in mod special. Desi nu este nicidecum inestetica, ea nu prezinta in acelasi timp nimic din ce ar putea atrage privirea. Cheia pentru a obtine o zona de atractie estetica o reprezinta utilizarea elementelor decorative din piatra naturala.

Oamenii par a fi in mod firesc atrasi de elemente naturale, precum lemnul sau piatra. In unele tari piatra este atat de pretuita, incat absenta ei din casa ori gradina este de neconceput, cel mai bun exemplu fiind valorificarea acesteia in traditia nipona (faimoasele gradini zen).

In cele ce urmeaza, iti prezentam cateva idei de amenajare a unor alei din piatra naturala, pentru o gradina cu personalitate.

Cu ce pavam aleile din gradina

Placile din piatra se numara printre materialele cele mai ravnite atunci cand vine vorba despre pavarea unor alei. Sunt o investitie de durata si au un farmec usor retro. Iata cateva idei care te vor ajuta sa te inspiri atunci cand te vei hotari sa folosesti piatra naturala:

Piatra naturala poligonala Kavala Medie, alei PiatraOnline.ro

Piatra naturala poligonala Kavala (foto) este cea mai buna alegere in fata conditiilor climatice aspre, mai ales a ciclurilor inghet/dezghet datorita rezistentei deosebite. Se prezinta in diferite dimensiuni si grosimi, care transforma acest tip de piatra intr-un reper foarte versatil pentru placare sau pavaj.

Cand te gandesti la o alee, probabil ca primul lucru care iti vine in minte este un drum drept si bine demarcat, insa nu trebuie sa fie deloc asa. Ar putea fi valabil intr-un parc, dar in gradina ta aleea poate fi o carare care se strecoara printre straturile de flori. Ea trebuie sa fie suficient de lata pentru a facilita plimbarea si poate serpui conform topografiei locului.

Placile din piatra de forme neregulate sunt ideale in acest context pentru ca ele te ajuta sa iti amenajezi aleea cum iti place. Iar o alee din piatra are un mare avantaj: dupa o ploaie, nu vor aparea baltoace si nu se va forma noroi deoarece rosturile dintre pietre vor permite apei sa se scurga in pamant.

O cale fara gres de a adauga farmec, dar si functionalitate gradinii este amenajarea unor alei care sa faca plimbarea prin aceasta o placere, chiar si dupa ce solul a fost inmuiat de o ploaie puternica.

Printre cele mai uzuale si practice tipuri de alei sunt cele discontinui, realizate din placi plasate la distanta de un pas intre ele. Intr-o mare varietate de texturi, forme si culori, placile din piatra pot fi perfect armonizate in orice proiect de amenajare a gradinii.

Pasii Japonezi din Ardezie (foto) sunt realizati din piatra naturala poligonala Kavala si se potrivesc perfect oricarei amenajari exterioare.

Pasii Japonezi din Ardezie sunt realizati din piatra naturala poligonala Kavala, alei PiatraOnline.ro

Placile din piatra naturala bruta sunt perfecte pentru o gradina in stil rustic. La fel de potrivite sunt si placile din roci sedimentare sau metamorfice precum ardezia sau calcarul. In schimb, pentru o gradina urbana sau cu un stil mai pretentios poti folosi placi cu forme regulate, finisate - din travertin sau granit.

Prin asemanarea cu rocile care pavau drumurile in vechime, piatra cubica din Ardezie Antichizata Kavala Gri (foto) este o adevarata inspiratie pentru imaginatia privitorului. Acest produs este foarte potrivit intr-un spatiu prin care se doreste transpunerea unui stil caracteristic vremurilor trecute in contextul actual, depasind prin calitatile sale asteptarile estetice sau functionale.

Piatra cubica din Ardezie Antichizata Kavala Gri este o adevarata inspiratie pentru imaginatia privitorului, alei PiatraOnline.ro

Amenajarea unei alei din piatra nu este foarte dificila, asadar te poti incumeta sa iti sufleci manecile si sa realizezi acest lucru prin forte proprii.

In ceea ce priveste montarea, placile pot fi amplasate direct pe sol sau pe un pat de nisip bine compactat.
Atentie ca inaltimea placilor sa nu depaseasca cu mult nivelul solului pentru a evita impiedicarea. Daca acestea sunt integrate in gazon, pentru a facilita tunderea sa cu masina de tuns, placile nu trebuie sa depaseasca nicidecum nivelul corespunzator. In cazul unui teren in panta, poti realiza o alee in trepte folosind blocuri masive de piatra cioplita.

Poti crea adevarate zone de relaxare, recreere si de circulatie in gradina, dar trebuie sa ai grija ce materiale folosesti, astfel incat sa fie unele care rezista trecerii timpului. Iar in aranjarea unui astfel de decor, ai nevoie sa folosesti piatra naturala. Ea este cea care ofera o foarte buna rezistenta si o mare diversitate de forme si culori. Taiata sau in forma bruta, a avut intotdeauna un statut particular printre materialele folosite in decorarea gradinii. Nu este intotdeauna usor sa pavezi o alee cu astfel de pietre, dar merita efortul. Exista insa o regula ce trebuie neaparat respectata: gradina trebuie sa fie intotdeauna in acord cu arhitectura casei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu