miercuri, 15 martie 2017

Cum puteti reduce costurile pentru prepararea apei calde menajere cu pana la 30% intr-un cartier de case utilizand energia solara?


Cladirile rezidentiale, incalzite cu ajutorul unui sistem centralizat, se confrunta deseori cu problema costurilor ridicate din cauza consumului. Apa calda menajera, constituie o problema serioasa, deoarece inregistreaza o cerere foarte mare si in acelasi timp variabila. Acest lucru genereaza principalele costuri pe care comunitatea este nevoita sa le plateasca.

In epoca solutiilor eficiente din punct de vedere energetic, inovatoare si noi, este posibila reducerea pierderilor de caldura si utilizarea surselor regenerabile de energie care ofera energie aproape gratis. Avand in vedere ca cererea pentru ACM este constanta aproape tot timpul anului, trebuie sa folosim energia pe care o putem obtine si care este disponibila intr-un anumit loc. Aceasta poate fi energia solara, care in ciuda intensitatii sale care variaza pe parcursul anului, poate fi folosita liber chiar si in timpul iernii cu ajutorul panourilor solare. Aceasta solutie este foarte cunoscuta si poate acoperi intre 40% si 80 % din cerere, in functie de luna, intr-un mod ieftin si care necesita investitii mici. Acest lucru permite reducerea semnificativa a costurilor de preparare a ACM, si in acelasi timp aplica solutii ecologice rezervoarelor de ACM, care sunt esentiale si foarte importante pentru orice instalatie de colectare. Cererea de ACM variaza pe tot parcursul anului, dar se poate presupune ca un consum de varf de ACM se inregistreaza seara.

Cum functioneaza panourile solare?

Panourile solare aduna energie solara pe timpul zilei, cand soarele straluceste, deci este necesar sa avem un element de stocare a apei incalzite, care sa permita folosirea ei atunci cand este nevoie. Capacitatea acestor rezervoare depinde de numarul de locuitori, si de cantitatea de apa pe care acestia o folosesc zilnic. Sunt importante metodele de izolare si umplere pentru ca rezervorul sa mentina apa la temperatura optima cat mai mult timp. Daca nu este posibila utilizarea colectoarelor solare din cauza spatiului limitat pe acoperis, ACM trebuie preparata cu cele mai eficiente schimbatoare de caldura. Alegerea sursei de incalzire, care ar trebui sa obtina o eficienta mare chiar si daca cererea variaza, este foarte importanta. Cea mai buna solutie in acest caz, este un cazan in condensatie pe gaz.

hoval-cazan-in-condensatie-pe-gaz

Ce trebuie sa stiti inainte de a investi in energia solara?

Panourile solare constituie o solutie foarte tentanta, eficienta si ecologica, insa doar cand instalarea si tehnologia lor permite folosirea radiatiei solare la nivel maxim.

hoval-energie-solara

Caracteristicile de baza pentru un asemenea colector sunt cea mai mare absorbtie posibila si reflexia minima. In acest scop, se foloseste o sticla cu invelis anti-reflexie, sub care se afla materialul absorbant. Acesta trebuie sa cuprinda o suprafata cat mai mare. Sub el, exista o izolatie de vata minerala care protejeaza colectorul impotriva pierderilor excesive de caldura spre suprafata pe care este montat, de exemplu acoperisul. Acest lucru este extrem de important, deoarece cantitatea de energie care va fi transferata la sistemele de apa calda menajera depinde de acest lucru. In timpul verii, nu este nevoie de incalzirea cladirii, si colectoarele pot extrage cea mai mare parte a energiei, deci pot fi folosite numai pentru prepararea apei calda menajera. In perioadele de tranzit, la fel ca pe timpul iarnii, cand este vremea insorita, colectoarele pot fi folosite si pentru incalzirea cladirii, ajutand sursa principala de caldura cu 20-50%.

Evolutia Romaniei privind investitia in energie solara

evolutia-romaniei-privind-investitia-in-energie-solara

Daca in 2012, in Romania functionau doar doua parcuri solare ale caror dimensiuni erau mai mari de 1 MW, anul trecut Romania a instalat pentru prima oara in istorie mai mult de 1 GW de energie solara fotovoltaica, plasandu-se in galeria jucatorilor mari la nivel mondial, cum ar fi Italia, India, Marea Britanie sau Grecia.
Regiunea de sud-est a Romaniei, vestul, centrul dar si estul tarii sunt cele mai bune locuri pentru a amplasa un parc solar, arata harta potentialului solar al Romaniei publicata pe site-ul Asociatiei Romane a Industriei Fotovoltaice - RPIA.

Putem observa ca energia solara are potentialul de a se transforma in noul boom al energiei verzi. In egala masura, panourile solare au cunoscut in ultima perioada o popularizare pe masura. Acum puteti utiliza energie solara regenerabila, gratuita - astfel, veti proteja planeta si inregistra economii de pana la 30% cu prepararea apei calde menajere.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu