miercuri, 1 martie 2017

Prima casa multifamiliala independenta energetic - misiune posibila!


A devenit o realitate! In localitatea Brutten din Elvetia a fost construita prima casa multifamiliala capabila sa functioneze singura, fara nicio sursa externa de energie. Niciunul din cele noua apartamente nu este conectat la reteaua electrica deoarece toata energia vine de la soare, iar caldura de la pamant.

Suntem foarte mandri sa fi contribuit la acest proiect extraordinar. Compania Hoval a fost selectata ca partener preferat pentru incalzire si producerea de apa calda datorita calitatii si fiabilitatii produselor sale.

Cum a fost acest proiect posibil?

Soarele ofera de aproximativ 5800 de ori mai multa energie decat ii este necesara populatiei planetei - din pacate, soarele nu ofera aceasta energie exact atunci cand este nevoie de ea. Totusi, atunci cand realizam o cladire 100% autonoma, este necesar ca eficacitatea sa fie crescuta in orice domeniu: de la producerea si stocarea energiei la consumul acesteia. Proiectul “casa multifamiliala independenta energetic” arata ca implementarea 100% a “energiei curate” este deja posibila in ziua de azi, cu conditia ca tehnologia si cunostintele sa fie folosite consecvent si in mod inteligent.

prima casa multifamiliala independenta energetic

Cum functioneaza?

Modulele fotovoltaice non-reflectorizante sunt folosite ca elemente de fatada, mascate de ferestre din lemn de culoare deschisa. Acoperisul este acoperit cu module fotovoltaice moderne, ultra-performante.

Energia solara este convertita in curent electric de catre celulele solare si stocata zilnic, temporar in baterii pe termen mediu (intre doua-trei zile). Pentru stocarea pe termen lung, este disponibil un nou proces ce converteste curentul electric in hidrogen. Hidrogenul este stocat temporar si poate fi convertit inapoi in energie electrica si termica, atunci cand este necesar.

module fotovoltaice non reflectorizante

O parte a energiei solare va fi folosita pentru a pune in functiune pompa de caldura - pentru producerea apei calde menajere, functionarea sistemului de incalzire prin pardoseala, precum si pentru a incarca stocatoarele de apa calda pe termen lung si scurt. Pentru a asigura eficienta maxima a pompei de caldura, vor fi utilizate diferite surse de caldura, in functie de cerinte.

Ce pompe de caldura am folosit?

Ca sursa de caldura, este utilizata o pompa de caldura apa-apa cu sonda geotermala. Echipa de ingineri a selectat o pompa de caldura Hoval Thermalia - un produs standard Hoval folosit in mii de case multifamiliale si cladiri industriale. in plus, caldura, generata in timpul productiei de hidrogen, este preluata si adusa la valori mai mari de catre pompa de caldura, pe timpul verii si este stocata pe termen lung in stocatoare sau utilizata pentru producerea apei calde menajere. Temperatura de functionare a sursei de caldura nu scade niciodata sub punctul de inghet, astfel incat nu este nevoie sa se foloseasca antigel pentru sondele geotermale.

Schimbatorul de caldura va fi folosit numai in punctele in care este absolut necesar din punct de vedere tehnic (generarea de caldura din aerul de afara si cel produs de sistemul de ventilatie rezidentiala). Aceasta scade presiunea pierduta in sistem, iar energia electrica poate fi economisita pentru functionarea pompelor de caldura.

Principiul general este: generarea de energie termica maxima cu un minim de energie electrica. Pe parcursul dezvoltarii, este luata in considerare utilizarea optima a energiei disponibile din mediu (caldura geotermala, aer) si stocarea energiei in depozite pe termen lung - avand intotdeauna in vedere sursa de energie cea mai eficienta in situatia data. in cazul in care este putin curent electric disponibil, sistemul de control selecteaza intotdeauna cea mai calda sursa de energie, pentru a obtine un grad cat mai inalt de eficienta al pompei de caldura.

Date:

- Pompa de caldura Hoval Thermalia
- Sistem apa/apa
- Putere de incalzire max. 28kW
- Temperatura de incalzire a turului pentru cladire 28? C
- Temperatura de incalzire a turului pentru apa calda menajera 67? C
- Surse de caldura pentru sondele geotermale, aer exterior, stocarea energiei, caldura reziduala a electrolizei si inverterele
- Temperatura de functionare a sursei de 6-25? C, selectabila in functie de situatie
- Sonde geotermale de caldura 2x338 m

popmpa de caldura hoval thermalia

Pompa de caldura - cum functioneaza cea apa/apa?

Pompele de caldura utilizeaza caldura din mediu ca sursa de caldura, dar temperatura sursei de caldura este prea mica pentru a incalzi o cladire direct cu ea. Asadar, pompa de caldura ridica temperatura ambientala printr-un proces ciclic ce are la baza un compresor actionat electric, prin intermediul caruia se obtin conditiile necesare utilizarii in sistemele de incalzire.

Sursa de caldura pentru pompa de caldura

Sondele geotermale, apele freatice si apele de suprafata, aerul si caldura reziduala pot fi folosite ca surse de caldura. Care sursa este cea mai buna? Acesta este un aspect ce trebuie clarificat individual, in functie de caz. Prin alegerea corecta a sursei de caldura si a dimensionarii intregului sistem de incalzire la valorile calculate, se va putea obtine necesarul termic pentru cladire consumand o cantitate de energie electrica minima.

Sfaturile noastre:

- Cheia eficientei unui sistem in ansamblu are la baza temperaturile scazute pentru tur si alegerea optima a sursei de caldura.
- In faza de proiectare, recomandam sa aveti in vedere si posibilitatea unor disfunctiuni in furnizarea de energie electrica.
- Determinati cu precizie locatia de instalare a pompelor aer / apa (acestea pot fi zgomotoase).
- Verificati limitarile adancimii maxime de forare si conditiile generale ale sistemului geotermal.
- Analizati cu precizie necesarul de apa calda menajera pentru cladirile noi, este foarte posibil ca acest necesar, raportat la necesarul de incalzire, sa fie mai mare.
- Verificati daca este necesar sa fie stocata energie pentru a asigura timpii minimi de functionare ai pompei de caldura.

Beneficiile dumneavoastra:

- Pompele de caldura folosesc energia din mediul inconjurator care este gratuita. Energia electrica utilizata este multiplicata prin intermediul pompei de caldura. Raportul dintre energia termica si energia electrica, COP (coeficient de performanta), este supraunitar.
- Datorita setarii corecte a temperaturii de tur, este posibila realizarea unei economii de 1,5-2% din energia electrica pentru fiecare grad Celsius cu care a fost redusa temperatura de tur.
- Nu se impun constructii suplimentare cum ar fi in cazul semineelor sau depozitelor de combustibili.

Este randul dumneavostra sa urmati exemplul investitorilor care au pus bazele primei case independente energetic si sa va documentati in legatura cu pompa de caldura Thermalia - aceeasi pompa de caldura folosita in mii de case care imbratiseaza beneficiile energiei verzi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu