vineri, 4 septembrie 2015

Castigatorul Mies van der Rohe Award 2015, la RIFF Bucuresti

Arh. Alberto Veiga, castigator in acest an al premiului Uniunii Europene pentru Arhitectura contemporana, Mies van der Rohe Award, participa la Expoconferinta Internationala RIFF - Acoperisuri, Fatade si Izolatii organizata pe 26 si 27 octombrie la Radisson Hotel Bucuresti.

Cu acest prilej, arhitectul din Spania va sustine o prelegere la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu” (UAUIM), in data de 26 octombrie. Intalnirea din cadrul programului „SHARE – meet the architect” initiat de ABplus Events si asociatia culturala PRO EVENT, in parteneriat cu UAUIM, continua seria conferintelor motivationale care ofera studentilor ocazia de a avea acces la noi informatii, valori si modele profesionale.

Prezenta lui Alberto Veiga la Bucuresti este ocazionata de sustinerea in programul RIFF a unei prezentari dedicate proiectului Filarmonicii din orasul polonez Szczecin care i-a adus in acest an prestigiosul premiu de arhitectura al Uniunii Europene, premiu acordat o data la doi ani.

Proiectul filarmonicii s-a impus, in etapa finala, in fata proiectului muzeului din Danemarca, Danish Maritim Museum, realizat de star architect Bjarke Ingels, si in fata altor trei candidaturi din Germania, Italia, Maria Britanie. Printre laureatii editiilor precedente se numara star arhitectii Norman Foster, Zaha Hadid, Rafael Moneo, Peter Zumthor si Nicholas Grimshaw.

Filarmonica din Szczecin
Filarmonica din Szczecin - Fotograf Simon Menges
Juriul a explicat optiunea pentru Filarmonica din Szczecin afirmand ca propune "o strategie convingatoare prin forma si spatiu pentru un oras care face eforturi sa-si construiasca un viitor mai bun intr-o economie aflata in schimbare". Cladirea creeaza o legatura intre trecutul cultural si noua arhitectura a orasului, preia din expresivitatea fatadelor istorice ale orasului si din expresivitatea peisajului inconjurator, fiind construita pe locul „Konzerthaus”, edificiu demolat in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Fatada este realizata in totalitate din sticla, schimbandu-si aspectul in functie de iluminatul din interior.

„Astept cu nerabdare sa particip la conferinta RIFF din luna octombrie. Ma bucur ca pot impartasi aspecte ale celor mai noi proiecte ale biroului nostru, mai ales ale proiectului premiat recent, Filarmonica din Szczecin. Conferinta Internationala RIFF din Bucuresti ne ofera inca un prilej de clarificare si sintetizare a propriilor activitati, precum si o ocazie de a asculta alti vorbitori, intr-un dialog constructiv pe tema arhitecturii. Contactul cu lumea academica, activitatea didactica si prelegerile reprezinta pentru noi calea pentru cercetarea de calitate si ne permite sa ne filtram ideile aparute in procesul creatiei diferitelor proiecte”, a declarat arh. Alberto Veiga, Partener al biroului Estudio Veiga, castigator al Mies van der Rohe Award 2015.

Barozzi-Veiga_foto-profile_riff
In cadrul RIFF editia 2015, pe 26 octombrie 2015, arhitecti invitati din 10 tari, castigatori ai celor mai recente editii ale competitiilor internationale de arhitectura, participa la dezbaterea internationala despre „Noi roluri si responsabilitati ale arhitectului, pentru un mediu construit sustenabil”. La dezbatere vor intra in dialog arhitecti si constructori din Romania, Spania, Olanda, Turcia, Portugalia, Londra, Georgia, Polonia, Germania si Ungaria, alaturi de reprezentanti ai Ordinului Arhitectilor din Romania, Partener Principal in organizarea conferintelor de arhitectura realizate de ABplus Events, reprezentanti ai facultatilor de arhitectura si urbanism din tara si reprezentanti ai autoritatilor din sectorul constructiilor.

Cifrele de audienta din ultimii ani plaseaza RIFF in topul evenimentelor de arhitectura din Romania. RIFF, cel mai asteptat eveniment al anului in comunitatea arhitectilor romani, a reunit la editia precedenta peste 500 de participanti, arhitecti, designeri, lideri din sectorul constructiilor, companii care ofera sisteme si solutii pentru acoperisuri, fatade si izolatii.

Saint-Gobain, lider mondial in domeniul habitatului durabil, cu o experienta si traditie de 350 de ani, sustine organizarea celei de-a saptea editii a conferintei internationale RIFF la Bucuresti, in calitate de Partener Oficial.

Evenimentele realizate cu prilejul expoconferintei continua si pe 27 octombrie 2015, cu prezentari de proiecte distinse cu premii in competitii precum World Architecture Festival din Singapore, Wan Awards-Concrete in Architecture, International Architecture Award acordat de Chicago Athenaeum Museum of Architecture and Design, Arch Daily Building of the Year.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu