Organizatorii evenimentului GIS au realizat un interviu cu invitatul Claudiu Ionescu despre proiectul care a pus Romania pe harta digitala a lumii si despre planurile profesionale ale tanarului arhitect.
„As dori sa dedic Muzeul Digital tuturor arhitectilor tineri care incearca din greu sa reuseasca in aceasta meserie”
Care a fost sursa de inspiratie pentru proiectul "Muzeul Digital" si cui a fost dedicat acest proiect?
Sursa de inspiratie pentru acest proiect este sculptura "Miracolul" a lui Constantin Brancusi. Cladirea „se naste natural din pamant” prin intermediul unor spirale de aur (spiralele Fibonacci) si se cristalizeaza intr-o forma care, la fel ca si muza sa, incearca sa se elibereze de „poverile trecutului”, tinzand spre inalt. Forma sa ii confera vizitatorului un sentiment de aspiratie, o aspiratie nu doar a cladirii, ci a vietii in sine.
Cladirea nu are un beneficiar simbolic, dar daca ar fi sa o dedic cuiva, cred ca as dori sa o dedic tuturor arhitectilor tineri care incearca din greu sa reuseasca in aceasta meserie.
Muzeul Digital din Pecica 01
Proiectul a fost pregatit in doua ssesiuni, dar extrem de intense de lucru, fiecare de cate o luna. Executia cladirii a durat si ea doar cinci luni, iar din nefericire, fiind vorba de o finantare din fonduri UE, pregatirea tuturor actelor necesare accesarii fondurilor, depunerea acestora si aprobarea lor a durat doi ani.
Cuptorul de Pita de Pecica
Localitatea Pecica este o comunitate foarte veche, cu traditii care se intind pe mai multe sute, chiar mii de ani. Una dintre acestea este si realizarea painii de Pecica, denumita si "Pita de Pecica", o paine alba care-si pastreaza aspectul si gustul timp indelungat datorita felului in care este preparata. Ea a fost si este considerata moneda forte a localitatii, dat fiind faptul ca de-a lungul timpului aceasta paine a ajuns pe mesele tuturor celor din regiune si nu numai. Nicolae Ceausescu avea la masa de la sfarsitul saptamanii, o "Pita de Pecica", pe care si-o trimitea cu avionul in fiecare sambata. Acestea sunt cateva dintre motivele principale pentru care in muzeu exista acel cuptor traditional complet functional, realizat dupa un model vechi de aproximativ 250 de ani. imbinarea acestui tip de obiect traditional cu tehnologia de ultima generatie nu face decat sa sporeasca experienta pe care vizitatorul o va avea atunci cand ii este prezentat modul in care acest element aparent banal (painea) a fost si este un factor important in viata unei comunitati.
Care este punctul de atractie al muzeului?
Muzeul are mai multe puncte de atractie. Cu un design neobisnuit, principala caracteristica o reprezinta combinatia dintre ecologic si tehnologic. Cladirea este ceas solar, foloseste curent din panouri fotovoltaice montate in imediata apropiere, refoloseste apele meteorice, are terasa acoperita cu iarba, iar unul dintre peretii interiori cu ferigi. in interior se regasesc ecrane tactile de 45 de inch, proiectoare si televizoare 3D, un cuptor traditional de „Pita de Pecica” complet functional construit din caramida arsa dupa un model de acum 250 de ani, o bicicleta interactiva care, prin pedalare, creeaza energia necesara pentru rularea pe un ecran a unor trasee filmate de pe bicicleta, canoe sau avion din Lunca Muresului. Muzeul dispune si de 60 de biciclete aflate la dispozitia vizitatorilor pentru a putea explora traseele si pistele internationale de bicicleta care se afla in zona. O alta atractie este structura in sine care prezinta o consola de 7,5 m tinuta de 2doua ziduri inclinate cu 13,5 grade spre exterior intr-o zona seismica activa si faptul ca de pe terasa de deasupra acestei console vizitatorul poate avea o panorama de 360 asupra Parcului Natural "Lunca Muresului" si a imprejurimilor.
„Am decis sa nu plec inca din Romania. Daca plecam cu totii, cine mai construieste scoli, spitale, s.a.”
Cum ati inceput cariera de arhitect?
Am inceput cariera de arhitect in anul 2010, imediat dupa terminarea Facultatii de Arhitectura din Timisoara, in cadrul stagiului pe care l-am facut sub indrumarea arhitectului Dorin stefan. Ucenic fiind, am invatat rapid care este menirea acestei meserii si lucrand la proiecte si concursuri de diverse tipuri impreuna cu oameni extraordinari mi-am impus sa nu fac compromisuri fata de cel mai important client, profesia.
Care este proiectul dumneavoastra de suflet?
Sunt mai multe proiecte la care tin, dar daca ar fi sa aleg unul din fiecare perioada pe care am traversat-o in acest domeniu, proiectele de suflet ar fi: din studentie, un "zgarie nori" in Timisoara, proiect inspirat tot dintr-o sculptura de-a lui Brancusi si pe care sper ca intr-o buna zi sa-l pot prezenta unui beneficiar care sa-l execute; din timpul stagiaturii, un concurs in Helsinki la care am fost coordonator de tema si proiect si in care m-am implicat foarte de mult iar daca este vorba despre proiecte din perioada actuala (arhitect cu drept de semnatura), pana acum proiectul de suflet este „Muzeul Digital” de la Pecica.
Ce planuri aveti pentru viitor?
In primul rand am decis sa nu plec inca din Romania. Cred cu tarie ca avem nevoie de orice fel de cladire si apoi daca plecam cu totii, cine mai construieste scoli, spitale, etc.? Chiar si biserici nu avem de toate confesiunile, iar momentan ma intereseaza foarte mult beneficiarii seriosi care au dorinta de a construi destept.
In al doilea rand, viitorul mi-l vad alaturi de altii ca si mine. Nu cred ca putem face performanta de unii singuri si de aceea incerc sa ma inconjor de oameni care doresc sa-si puna ideile la comun pentru crearea unor lucruri inovative care sa impinga lucrurile mai departe. Cladirile banale care nu aduc nimic nou si care sunt produse de catre arhitecti ma sperie mai mult decat proiectele improvizate, realizate din necesitate.
Viitorul e interesant!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu