marți, 26 noiembrie 2013

Imobilele executate silit. O sansa pentru cei care vor sa cumpere mai ieftin o proprietate

Criza economica nu a adus cu sine doar dificultati, ci si oportunitati. Iar pentru cei care stiu sa profite de ele atunci cand apar, acestea pot insemna, in piata de real estate, achizitionarea unei proprietati considerabil mai ieftine decat in alte conditii, prin intermediul licitatiilor la care sunt scoase imobilele executate silit. Cum aflam insa despre proprietatea potrivita si ce presupune intregul proces de a participa la o astfel de licitatie? Ne explica pe larg specialistul Adrian Lisaniuc, responsabil de Departamentul Forclosure al companiei Regatta Real Estate.

De ce imobilele executate silit constituie o oportunitate?

“In ultima vreme, spune specialistul Regatta, pe fondul climatului economic dificil, s-a constatat un interes din ce in ce mai mare fata de achizitionarea imobilelor executate silit. Motivul unui astfel de interes este unul foarte simplu: pretul de achizitie al unei astfel de propritati, mai putin accesibil in alte conditii, dar foarte avantajos in acest caz”.

Cum aflam despre astfel de oferte avantajoase?

“Acest tip de oferte este, intr-adevar, ceva mai greu de gasit, din cauza faptului ca nu sunt la fel de popularizate precum celelalte tipuri de oferte pentru apartamente, case sau terenuri. Iar daca se intampla sa nu detii prea multe informatii despre acest subiect, procedura ar putea parea descurajanta. Tocmai de aceea, constatand aceasta oportunitate care i-ar putea ajuta pe oameni sa-si achizitioneze o proprietate dezirabila la un pret avantajos pentru ei, am creat in cadrul companiei Regatta Departamentul de Imobile Executate silit, departament prin care venim in intampinarea clientilor nostri atat prin identificarea celor mai bune oferte de pret aparute pe acest segment al pietei, cat si prin consultanta in materie, pentru a le usura si a le face mai accesibil intreg procesul de achizitie al unui imobil executat silit”, informeaza Adrian Lisaniuc.

Ce presupune participarea la o licitatie pentru vanzarea silita a unui imobil?

Desi la prima vedere, pentru unii procedura ar putea parea una complicata, in realitate, ea nu presupune mai mult efort decat cautarea indelungata si anevoioasa a unei proprietati in conditii normale, prin numeroase vizionari, deplasari sau intalniri cu diversi proprietari si agenti imobiliari. Mai mult, in acest caz, existenta unor oferte clare a priori si selectarea lor de catre specialistii in domeniu, faciliteaza considerabil procedura. Odata stabilit interesul pentru o anumita proprietate, restul procesului nu mai reprezinta, practic, decat o procedura legala ce trebuie urmata in conformitate cu regulile obisnuite.

De ce documente este nevoie pentru a participa la o astfel de licitatie?

Persoanele interesate sa participe la licitatie trebuie sa depuna la sediul societatii executorilor judecatoresti, pana la termenul stabilit pentru organizarea licitatiei, urmatoarele documente:

- dovada platii unei cautiuni reprezentand 10% din pretul de incepere a licitatiei pentru termenul respectiv. Cautiunea se consemneaza la orice unitate a Bancii pe numele si la dispozitia executorului judecatoresc;
- o cerere de participare la licitatie, in care se va preciza oferta de cumparare;
- copie dupa actul de identitate, in cazul persoanelor fizice (cu procura autentificata notarial, imputernicire avocatiala, daca este cazul), iar in cazul persoanelor juridice, copie dupa certificatul de inmatriculare la Registrul Comertului, decizie asociati, mandat pentru persoana care reprezinta societatea;
Cum se desfasoara o licitatie de acest tip?

In desfasurarea licitatiei, pretul de la care aceasta incepe este cel stabilit in Publicatia de Vanzare, in lipsa unei oferte care sa contina un pret mai mare sau mai mic agreat de catre creditor. In cazul in care este prezent un singur licitator, pretul la care acesta poate adjudeca nu poate fi mai mic decat cel prevazut in Publicatia de Vanzare. In cazul licitatiei unui bun imobil, persoana declarata adjudecatar al acestuia are obligatia sa achite pretul la care a adjudecat in termen maxim de 30 de zile de la data licitatiei, in timp ce persoanele care au participat la licitatie dar nu au fost declarate adjudecatari, pot solicita restituirea cautiunii consemnate.

Actul de Adjudecare va fi eliberat dupa achitarea integrala a pretului de adjudecare si implinirea termenului procedural de 15 zile de la comunicarea procesului verbal de licitatie catre toate partile implicate in procedura de executare silita. Actul de adjudecare constituie Titlu de Proprietate pentru adjudecatar si titlu executoriu impotriva debitorului sau oricarei persoane care ocupa in fapt imobilul si nu detine un titlu opozabil (exemplu: contract de inchiriere notat in C.F. anterior inscrierii somatiei imobiliare) pentru obligatia de predare a imobilului. In ce priveste predarea, aceasta este efectuata in baza titlului executoriu reprezentat si a unei cereri formulate in acest sens executorului judecatoresc, mai explica specialistul Regatta, Adrian Lisaniuc.

Departamentul de Executari Silite al companiei le sta la dispozitie clientilor interesati cu cele mai potrivite si avantajoase oferte din aceasta zona, precum si cu intreaga consiliere pe care o presupune intreg procedeul.

Cu 20 ani de activitate pe pia?a imobiliara, Regatta este una dintre cele mai importante companii cu capital integral romanesc din industria de real estate. In 2013, sub sloganul “Open Your Future!”, Regatta a celebrat, printr-o campanie aniversara, cei 20 de ani de activitate ai firmei, in urma carora poate fi cu usurinta descrisa ca fiind “The Real Estate Company”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu